Stichting Mfc

Nieuws MFC

 

Er is de afgelopen maand flink op de trom geslagen, zowel letterlijk als figuurlijk! Letterlijk natuurlijk door deze charmante slagwerker tijdens de generale repetitie die door Sint Barbara in het MFC werd gehouden op 2 november. Als laatste opmaat naar het - zéér geslaagde! - optreden in de Schouwburg, ondersteund door het Sittards Mannenkoor SI-TARD, kinderkoor Cantarella en niet te vergeten Guido Dieteren, Wendy Kokkelkoren en een ensemble van Guido’s Orchestra. De investering van het bestuur in de gordijnen om de akoestiek te verbeteren waren juist op tijd opgehangen ...

 

En elke dag weer wordt er op 'n kleine of grote trom geslagen door alle activiteiten die hier dagelijks plaatsvinden.

 

Een extra pauk werd ingezet voor de Dag van de Mantelzorg. Door de gemeente werden een flink aantal van iedereen die als mantelzorger actief is in het zonnetje gezet, en de stemming was prima! En de 500 aanwezigen waren zeer te spreken over de entourage en verzorging op deze speciale bijeenkomst. De hapjes waren niet alleen erg lekker, maar ook heel aantrekkelijk vormgegeven: 'n dikke pluim op de hoed van Jeroen en z’n medewerkers.

 

En nu gaan we de tijd tegemoet waarin heel vaak op de trom zal worden geslagen: de Carnaval, Sint Nicolaas en natuurlijk Kerstmis. En alles wat daar nog tussendoor wordt georganiseerd: een drukke tijd wordt het zeer zeker.

 

Maar nu iets heel anders. Het MFC ligt centraal in onze wijk én er zijn vaker veel mensen aanwezig. Daarom heeft het bestuur gedacht dat het wel nuttig zou zijn als daar een AED - apparaat om iemand te reanimeren - werd geplaatst. Maar daarvoor moet je wel 'n aantal mensen hebben die deze weten te bedienen! Dus hierbij een oproep: voel je er voor om hier als vrijwilliger aan mee te werken én een cursus te volgen? Geef dan 'n briefje met je gegevens af bij het MFC óf stop het daar in de brievenbus. En via StichtingMFC@Sanderbout is 'n mail ook zeer welkom ...

 

Rest ons om jullie allen een hele fijne tijd te wensen: geniet van elke kans die daarvoor wordt geboden.

 

Ed, Cor en Bert

Nieuws MFC

 

Er wordt hard gewerkt in de wijk: zeer binnenkort worden er weer 'n flink aantal woningen opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Laten wij ze - voor zover zij al niet bekend zijn in Sanderbout - hartelijk ontvangen en welkom heten. We zullen het met elkaar weer heel wat jaren moeten doen, en dat graag in de sfeer die van onze wijk bekend is.

Naast de bouw wordt er natuurlijk heel wat gedaan in de wijk: zo hadden we Burendag, Bewonersbijeenkomst 1 jaar einde project Mijn Zuid, KinderResto en alle andere activiteiten in óns MFC "Ónger de 2 tores".

 

Over Burendag kunnen we eigenlijk kort zijn: het weer was 's middags prachtig, gezellige muziek en mensen en de kinderen hebben zich ook prima geamuseerd - ondanks dat de zweefmolen vanwege een defect niet gebruikt kon worden. Hulde voor de vrijwilligers die 's morgens in 'n mistig Sanderbout al vroeg begonnen met opbouwen en voorbereiden. En natuurlijk gingen er zaken fout, maar deze werden allemaal vóór aanvang opgelost. Vermeldenswaard is dat hierbij ook diverse buurtgenoten een belangrijke bijdrage hebben geleverd ...

Dinsdagavond de 10e was er 'n Bewonersbijeenkomst van Gemeente en ZoWonen, dit naar aanleiding dat het project 'Mijn Zuid' één jaar geleden is gestopt. Ook PIW en de politie - waarbij we er tot onze verrassing achter kwamen dat wij 2 charmante wijkagentes hebben! - gaven acte de precense.

Het aantal wijkbewoners dat hier op af gekomen waren was heel behoorlijk: het was gezellig druk! Na de toespraken van wethouder Guyt en dhr. Mans van ZoWonen werd van de kant van de politie een bijdrage geleverd die geheel over de veiligheid ging. En natuurlijk wat ieder van ons én wij samen hier aan kunnen bijdragen. Daarna waren er diverse tafels waar iedereen met 'n vraag terecht kon, en ook hier werd ruim gebruik gemaakt.

 

Verder is het elke dag weer druk tot zeer druk met de reguliere activiteiten, te veel om hier even op te sommen. Maar er is zeker geen gebrek aan het samen bezig zijn, van biljarten via knutselen naar de kook- en eetgroep en de rest ...

 

Laten we vooral zo doorgaan met het samen leefbaar maken én houden van óns Sanderbout!

 

Ed, Cor en Bert.

Sanderbouts eetclubje

 

 Vanaf dinsdag 19 september 2017 is er de KinderResto in het MFC Sanderbout, Onger de 2 Tores, Bremstraat 7 te Sittard, Sanderbout (Voormalige kerk) op de dinsdag vandaar dat we voor een bepaalde periode naar de maandag verhuizen met ons eetclubje. Dus vanaf maandag 18 september 2017 kunt u iedere maandag en donderdag aanschuiven voor een heerlijk 3 gangen menu om half 5. Dit 3 gangen menu bestaat uit soep, een hoofdgerecht en een toetje voor de prijs van € 5,00 per persoon.

 

Wil je meer informatie of je aanmelden om met ons mee te eten doe dit dan op de dag dat je wil mee-eten voor 12.00 uur bij Jose Ots, telefoonnummer 06-29159600. Dit is natuurlijk ook voor de nieuwe bewoners van Sanderbout.

 

Op bijgaande foto een kleine impressie van onze gezamenlijke en vooral gezellige maaltijd.

Nieuws MFC

 

Beste Buurtgenoten,.

 

Dat de herfst is begonnen hoeven de meteorologen ons niet te vertellen: wij kijken gewoon naar buiten. Dus zoeken we onze gezelligheid en bezigheden vaker binnen, thuis óf bijvoorbeeld in het MFC Ónger de 2 tores! En dat dit laatste steeds vaker gebeurd is aan de drukte wel te merken.

 

Alle wijkactiviteiten zijn langzaam maar zeker weer opgestart, en ook de Biljartvereniging is aan het eerste seizoen op deze locatie begonnen. En als dit blad uitkomt is de 2e serie KinderResto al weer aardig bezig, zij hebben dan al 2 bijeenkomsten achter de rug. En dat de kinderen - naast dat zij er het nodige van opsteken - hier veel plezier aan beleven is wel zeker..

 

Ook José Ots is direct na de vakantie gestart met haar activiteiten, maar nu dus in het MFC. Hieronder natuurlijk het koken voor de eetgroep: deze lijkt nu zelfs te groeien! Ook leuk is natuurlijk dat als José afwezig is het koken wordt overgenomen door Jeroen, en ik heb daar nog geen klachten over gehoord. Er wordt ook druk gewerkt aan Burendag: als dit wordt geschreven, dus als jullie dit lezen is dat al weer achter de rug. Met hopelijk heel erg mooi weer én heel veel bezoekers natuurlijk..

 

Van Cindy en Jeroen gehoord dat de agenda al behoorlijk bezet is voor de komende maanden, dus wacht niet te lang met af te spreken als er iets op stapel staat. Heel veel is er mogelijk, mits zij hier maar tijdig én duidelijk op worden aangesproken. Een flink aantal zaken staan natuurlijk jaarlijks op het programma, denk maar aan Sinterklaas en Oud- en Nieuw. En de Carnaval kunnen we ook moeilijk over het hoofd zien natuurlijk. Daarnaast wordt er achter de schermen nog gewerkt aan plannen om nog andere zaken op poten te zetten, onder andere ook gericht op educatie - iets om van te leren dus. Jullie worden natuurlijk tijdig op de hoogte gebracht als die ideeën zijn uitgerijpt en uitgewerkt..

Kortom: er valt in de komende maanden nog heel wat te beleven in het MFC voor bijna iedereen..

 

Groeten van Ed, Cor en Bert.

Nieuws MFC

 

Op het moment dat deze tekst op papier wordt gezet is het stil in ons MFC "Ónger de 2 tores" in Sanderbout, en het wordt getypt buiten de Nederlandse grenzen ... De 'bouwvak' is nog in volle gang, wat betekent dat heel veel mensen vrij zijn of zelfs op vakantie zijn vertrokken. Ook het MFC is gedurende die 3 weken gesloten, vandaar de serene rust die daar nu heerst: Cindy & Jeroen zijn ook aan een welverdiende vakantie bezig! Maar tegelijkertijd is er de realiteit dat als u dit leest dit allemaal verleden tijd is, dat de bouwvak is afgelopen en "Ónger de 2 tores" weer bruist van activiteit. Alle gewone activiteiten zijn dan al weer opgestart, een aanloop naar de drukke periode in het 4e kwartaal is ingezet. Onze Biljartvereniging heeft de keu ter hand genomen en is gestart met de diverse competities: wij hopen dat de ballen voor hen goed zullen rollen! En ook de kinderen die zich hebben ingeschreven voor de 2e KinderResto hebben de eerste stap gezet op hun pad naar hun doel: KinderRestoChef worden.

 

Ook muzikaal staat er wel het een en ander op het programma: het Afrikaanse Koor heeft en uitvoering gepland, en niet te vergeten het jubileum van onze Fanfare die een groot concert geeft in de schouwburg! Maar de generale repetitie is in ons MFC, inclusief de bijdrage van Guido's Orchestra - voor de liefhebbers is dat volop genieten dus.

En nog iets verder in het jaar start de Carnaval natuurlijk al weer op, en Sint Nicolaas neemt de boot en komt ook naar Sanderbout: het wordt dus behoorlijk druk de komende periode! Cindy & Jeroen zullen hun handen vol hebben.

 

Kortom: als u dit leest neemt het leven van alledag in onze wijk ons allen weer in beslag, de een is wat drukker daarmee als de ander. Laten we ook daar van genieten, net als we van de vakantie hebben gedaan, maar die al geschiedenis is geworden.

 

Wij wensen jullie allemaal het allerbeste, en het MFC succes met alle activiteiten.

Nieuws MFC

 

De vakanties komen er aan: als u dit leest zijn de schoolvakanties ook al begonnen. Gaat u op vakantie, dan wensen wij u een hele fijne tijd met mooi weer. En blijft u thuis: dan wensen wij u zeker héél veel en erg mooi weer! Maar misschien hebt u toch nog heel even tijd voor het nieuws van óns Buurtcentrum, het MFC. Want het was toch weer de moeite waard.

De eerste serie KinderResto is na 10 bijeenkomsten afgesloten, bijzonder was dat de kinderen met assistentie van de coach en vrijwilligers een 3-gangen menu klaarmaakten voor de gezinsleden. Dus was de inzet om voor 54 personen een maaltijd op tafel te zetten, en natuurlijk lukte dat ook. En ook heel mooi: allen lieten het zich prima smaken! Maar minstens zo bijzonder was dat alle deelnemers zijn geslaagd: zij mogen zich nu met trots 'KinderResto Chef' noemen, en krijgen het bijpassende certificaat persoonlijk uitgereikt. Als het nieuwe schooljaar is begonnen is het plan om de 2e serie op te starten: onder het bericht vindt u een bon waarmee u uw kind van groep 6 tot en met 8 kunt opgeven. Er is plaats voor 15 kinderen, dus als er meer inschrijvingen zijn bewaren we deze voor een mogelijke 3e ronde.

 

Vorige keer wisten we al te melden dat diverse activiteiten naar het MFC komen omdat het café definitief de deuren sluit. Een vraag was nog hoe dat zou gaan met BC Sanderbout, een club die binnenkort de 55e verjaardag viert! Door snel schakelen tussen de club, Cindy & Jeroen als beheerders en de Stichting is het in recordtempo in orde gekomen! Er is een biljart aangeschaft dat op 26 juni is geplaatst. Bijzonder is dat deze tafel een stalen onderstel heeft - ook al zie je dat van de buitenkant niet - en daardoor vrij eenvoudig is te verplaatsen als activiteiten dat vragen.

 

Natuurlijk wensen wij de Biljartclub alle succes toe met alle teams in het komende competitiejaar!

En dan zijn er natuurlijk de nodige activiteiten geweest, zoals o.a. de kinderdisco en het Matinee: bijna te veel om op te noemen! Maar ook belangrijk was de 1e Gebruikersbijeenkomst: het bestuur had al besloten dit 2x per jaar te organiseren, nog voordat de deuren van het MFC opengingen. Alle groepen en groepjes die gebruik maken van het MFC waren tijdig uitgenodigd, de vraag was om één afgevaardigde per groep/activiteit vanwege de te verwachten drukte ... Maar dat viel mee: naast 2 bestuursleden - de voorzitter was op vakantie - waren er welgeteld 3 personen aanwezig! Dit valt denken wij te wijten aan de nieuwigheid, dus voor de volgende bijeenkomst is de verwachting wel wat hoger gesteld.

 

Ondanks de kleine groep is het zeer zeker niet overbodig of als mislukt te beschouwen: er zijn heel wat zaken aan de orde gesteld. Mooi was dat men heel tevreden was over het MFC en hoe alles verloopt, dus werd er vooral richting de toekomst gekeken. Met name mogelijkheden om 'nieuwe' activiteiten te ontwikkelen, en vooral om dat samen te doen. Te zijner tijd, als de ideeën zijn uitgekristalliseerd krijgt u allen daar tijdig bericht van én een uitnodiging om aan te schuiven!

 

Rest ons om onze wens van het begin wat anders te herhalen: wij wensen iedereen 'n hele fijne vakantietijd toe!

Nieuws MFC

 

Het zal sinds half mei niemand zijn ontgaan: de zomerse periode is begonnen! Vroeger als normaal, want op 1 juni begon pas de meteorologische zomer, en de 'echte' zomer pas op 22 juni. En ondanks de hitte-perioden moeten de kinderen nog gewoon naar school. Dit is ook merkbaar in het MFC, voor de zomer is er altijd al een 'dip' in het aantal evenementen dat wordt georganiseerd. Met uitzondering dan van die zaken rechtstreeks verbonden aan de zomer, en die bij voorkeur onder een stralende zon buiten worden georganiseerd.

 

Maar richting de volgende herfst kunnen we weer op de nodige activiteiten rekenen, voor onze wijk te beginnen met de Burendag. Sinds een aantal jaren niet meer weg te denken van de agenda, en een ontmoetingsplek voor alle wijkbewoners na afloop van de vakantie. En het zou heel erg mooi zijn als we dit jaar een verenigde opzet zouden zien van de hele wijk. Allemaal zaken waarbij het MFC niet of niet rechtstreeks betrokken is qua organisatie, maar ondersteunend in goed overleg altijd klaar zal staan. Wat wel op korte termijn speelt is dat een aantal activiteiten zich in het MFC gaan vestigen. Hierbij moet dan gedacht worden aan de Kookgroep, de Ouderenvereniging Sanderbout en de Zonnebloem. En er wordt getracht ook de Biljartclub voor de wijk te behouden als dit enigszins mogelijk is.

 

Een en ander is niet los te zien van de sluiting op 1 juli van het café D'n Hook, het laatste café dat onze wijk nog rijk was. En bij de wijkactiviteiten altijd 'n grote rol heeft gespeeld, en daar moeten wij de uitbaters dankbaar voor zijn. En al is het MFC geen regulier café, zeker voor wat betreft het onderdak van activiteiten en de rol in die activiteiten is er alle mogelijke inzet! Belangrijk voor de wijk en instandhouding van vaak al jarenlange activiteiten - als we samen ons hier voor inzetten moet dat vast en zeker gaan lukken.

 

Onmiskenbaar gaan we de normaal wat rustigere zomerperiode in, hetgeen echter niet betekent dat we zowel als wijk of als MFC achterover kunnen leunen! Er is juist extra tijd en inzet van alle partijen nodig om alles weer 'n goede plek te geven ...

 

Ed, Cor en Bert

Activiteiten MFC

 

Alles lijkt zo z’n gangetje te gaan in het MFC, maar niets is minder waar. Er wordt naast alle activiteiten druk gedacht over wat wij verder voor onze Wijk kunnen betekenen. En dat kan het Bestuur niet, de Beheerders niet én zelfs samen niet! Daarvoor hebben wij de medewerking vanuit Sanderbout meer als nodig.

 

Er bestaat een plan om met alle betrokken groepen een jaarkalender op te zetten met jeugdactiviteiten, waarvoor dan één budget wordt aangevraagd om zo de administratieve lasten per activiteit minder te maken. En door samen te werken en elkaar wederzijds te helpen de kansen op ’n succesvolle activiteit groter te maken. Alles natuurlijk in het belang van de jeugd van Sanderbout! Wordt u binnenkort benaderd om hier een bijdrage aan te leveren, denk dan eens aan wat u kunt inbrengen en betekenen. En zeg dus in geen geval op voorhand nee.

 

Verder zijn we nu ongeveer ’n half jaar actief: tijd dus om van gedachten te wisselen met alle gebruikers van het MFC. Het bestuur denkt hierbij aan één deelnemende persoon per groep als contactpersoon. De insteek is positief, het moet geen Poolse Landdag worden, maar wel kan en moet iedereen kunnen zeggen wat gewenst is. De bedoeling is om dit elk half jaar te gaan doen, het MFC kan hierdoor alleen maar in positieve zin groeien.

 

En dat is dan nog maar het topje van de ijsberg, maar alles heeft tijd nodig.

 

En als we dan eens kijken naar alles wat er momenteel al in het MFC wordt gepresteerd: chapeau voor alle betrokkenen. Zowel de initiatiefnemers als Jeroen & Cindy die open staan voor alle wat mogelijk is.

 

Zo zal het moeten zijn: de groei van het MFC én onze wijk Sanderbout zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

 

Ed, Cor en Bert.

Kinderresto MFC

 

 Beste wijkbewoners,

 

Deze keer geen probleem om een onderwerp te vinden, het KinderResto is voor de allereerste keer begonnen en dat geeft stof genoeg. Dit gaat uit van de Stichting Resto van Harte, samen met partners die zij zoekt waar dit kan plaatsvinden. Achtergrondinformatie over de stichting en haar doelstellingen is te vinden op https://www.restovanharte.nl . Het KinderResto heeft een FB-pagina: https://www.facebook.com/KinderResto-211957759227060/?pnref=story.

 

Toen het eerste signaal kwam dat men hier in de regio een tot driemaal een KinderResto wilde organiseren heeft het bestuur van ons MFC direct gereageerd, en al snel vond er een eerste overleg plaats. Omdat hier in de wijk geen school meer is werd afgesproken dat we OBS Aan de Meule zouden vragen of zij mee wilden werken, en toen zij hoorden waar dit over ging stonden zij gelijk klaar.

 

Per keer is er ruimte voor 15 kinderen, die dan gedurende 10 x 2.5 uur het programma volgen. Het is gericht op hygiënisch gezond voedsel - dat natuurlijk ook lekker moet smeken - samen voorbereiden en koken. En tot slot komt het gezamenlijk opeten, en de ouders die ondertussen zijn gearriveerd mogen natuurlijk ook mee proeven. Op dinsdag 4 april was de start, en na een uitgebreide introductie en kennismaking ging men aan de slag. Samen met de coach en 2 vrijwilligsters die alles in de gaten hielden en begeleidden. Het geheel gebeurde op een dusdanige manier, aangepast aan de groep kinderen, dat de gezelligheid en enthousiasme duidelijk merkbaar was! En de samen gemaakte toastjes met een tapenade van tomaten, paprika en kruiden, gevolgd door een lichte groentesoep, smaakte iedereen uitstekend.<[> De inzet van het bestuur is erop gericht dat er na de grote vakantie nog 'n keer een KinderResto kan worden georganiseerd: helemaal zeker is dat niet, want er zijn nog meer wijken waar de Stichting deze zou willen organiseren. En tevens is besloten dat voor een volgende ronde de selectie anders zal gaan. Op het moment dat duidelijk is dat er nog ’n KinderResto georganiseerd kan worden zal er een inschrijfformulier in ons wijkblad komen te staan waarmee men de kinderen kan opgeven.

 

Zowel het bestuur als Cindy en Jeroen vinden het een goede en leuke activiteit, dus zij willen dit best nog een of zelfs twee keer onderdak geven.

 

Groeten van Ed, Cor en Bert.

Nieuws MFC

 

Beste mensen,

 

De Carnaval hebben we overleefd, dus nu op naar het voorjaar! Naast het noodzakelijk tuinwerk ook de tijd om nieuwe dingen te ondernemen, het betere weer geeft ons daar de energie voor. Dat geldt voor ieder van ons, maar ook voor ons MFC. Door alle partijen is er voortvarend gewerkt aan het plan om KinderResto hier naartoe te halen, en dat levert succes op. Dit is een initiatief van stichting Resto van Harte, en geeft onder deskundige leiding voorlichting aan kinderen over voeding. Het belang van goede en gezonde voeding staat centraal, en er wordt ook aandacht geschonken aan het bereiden van - om te beginnen - eenvoudige gerechten. Leuk én stimulerend is dat de gezinnen van de deelnemende kinderen er ook bij betrokken worden! De laatste bijeenkomst wordt er een maaltijd klaargemaakt die door de kinderen en hun families samen wordt genuttigd.

 

In samenwerking met OBS Aan de Meule start de eerste groep al op 4 april, de 10 bijeenkomsten kunnen zo nog in dit schooljaar plaatsvinden. De eerste groep is vooral gericht op leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 - groep 8 is in deze tijd met heel veel andere zaken bezig. Naast de school, de landelijke organisatie, gemeente en PIW is het bestuur natuurlijk ook heel blij met de toegezegde medewerking van Jeroen en Cindy. Als de neuzen de goede kant op staan kan er dus heel veel in korte tijd gebeuren, dat is hiermee maar weer bewezen.

De Knutselgroep heeft nu ook de weg naar "Ónger de 2 tores" gevonden, en al gestart met hun eerste knutselbijeenkomst in deze voor hen nieuwe locatie: als bestuur wensen wij hen veel succes en fijne knutseluren toe,<[> En het is natuurlijk ook goed om eens in de achteruitkijkspiegel te kijken naar wat achter ons ligt. Wat in de afgelopen periode een grote plaats innam is natuurlijk het Carnaval. Diverse activiteiten hebben er met succes - en veel plezier van de feestvierders - plaatsgevonden. En door Cindy en Jeroen was de jeugd ook niet vergeten: maandag en dinsdag stond er een groot springkussen in de evenementenruimte. En de jeugd wist deze prima te vinden, en maakte er veel en goed gebruik van.

 

In de afgelopen 5 maanden dat het MFC nu open is zit de groei er goed in, en naast bestuur en exploitanten mag ook de wijk hier blij mee zijn: het betekent dat onze wijk leeft! En de groei is er nog lang niet uit ...

 

Ed, Cor en Bert.

Programma MFC

 

Bent u op zoek naar een locatie voor een feestje of vergadering? Dan bent u bij MFC Sanderbout Onger de 2 tores op het goede adres. Of het nu gaat om een grote bruiloft of een intieme lunch met familieleden/collega’s; Bij het MFC is dat allemaal mogelijk. Ook voor vergaderingen en/of presentaties is MFC Sanderbout de perfecte locatie. Optimale service en de creatieve wijze waarop elke klantvraag wordt omgezet in een verrassend aanbod zijn daar goede voorbeelden van. Of het nu gaat om bedrijfsfeesten of particuliere feestjes, wij zorgen voor de perfecte beleving.

 

Voor een met zorg samengestelde koffietafel bent u bij ons aan het goede adres. Als u speciale wensen heeft bespreken wij deze graag met u. Hierin komen wij u graag tegemoet. Kleine gezelschappen maar ook grote groepen kunnen wij de service bieden die u verwacht.

Voor meer informatie kunt u altijd eens binnen wandelen om een kijkje te nemen en te vragen naar de ruime mogelijkheden of bezoek onze nieuwe website: www.mfcsanderbout.nl

 

Agenda

 

25 maart vanaf 20.00 Halfvastenbal met LIVE muziek van de Allroundband WHAT-EVER. Gratis Entree

 

2 april Matinee in het kader van het 6-jarig bestaan linedance club Between the Rail Dansers

 

9 april van 14.00 – 19.00 Indisch Matinee met LIVE muziek en catering. Entree: 6 euro

 

12 april van 14.00 – 17.00 Paasdisco voor kinderen t/m groep 4. Entree 3 euro incl. consumptie en zakje chips.

 

Voor verdere informatie zie onze website www.mfcsanderbout.nl

 

Groetjes Cindy en Jeroen

Programma Carnaval MFC Onger de 2 Tores

 

Kömp geer ouch?

23-02 Maskebal 20.11 oer

26-02 Patschebal 20.11 oer

27-02 Noa de optoch: Kenjermiddig mit sjpringkusse 14.11 oer

28-02 Clownebal 14.11 oer

29-02 Heringbiete 16.11 oer

18-03 Halfvaste bal 20.11oer

 

Vanaf maart iedere tweede zondag van de maand Indisch matinée in het MFC van 14.00-20.00 uur

12-03 indisch matinée met livemuziek en Indische catering. Entree € 6,00

09-04 indisch matinée

14-05 indisch matinée

 

Vaste Openingsmomenten van het MFC

Maandag

• Huiskamer open deur 9.30-12.00

 

Dinsdag:

• Huiskamer open deur 9.30-12.00

• Ouderengym 10.30-11-30

• Breiclub 13.00-16.00

• Naaldwerken 13.00-15.30

• Majoretten 18.00-19.30

• Line dance 19.30-22.00

 

Woensdag:

• Huiskamer open deur 9.30-12.00

• Drumband 19.30-20.30

 

Donderdag

• Huiskamer open deur 9.30-12.00

• Sociale raadslieden open spreekuur

• Partners in welzijn 9.30-12.00

• Repaircafé 13.00-16.00

 

Vrijdag:

• Huiskamer open deur 9.30-12.00

 

Zondag

• Repetitie Fanfare 10.00-12.30

 

Tijdens deze activiteiten bent u natuurlijk van harte welkom voor een praatje, drankje of om een kijkje te komen nemen. Van andere activiteiten houden we u op de hoogte. Ook is het bij ons mogelijk om feesten, partijen, borrels, koffietaffels, cursussen, markten en nog veel meer te houden. U kunt ons volgen op Facebook onder Multi Functioneel Centrum Sanderbout of contact met ons opnemen.

 

Tot ziens bij MFC Cindy en Jeroen

Bremstraat 7 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0653407953 /0683161021

Nieuws MFC

 

Beste wijkbewoners,

 

Vrijwilligers heb je in soorten en maten. De een is het omdat dit verband houdt met iets wat hij/zij graag doet, de ander om anderen georganiseerd samen bezig te laten zijn met hobby of sport. En daarnaast heb je ook nog vrijwilligers die iets willen doen voor de gemeenschap en/of de leefbaarheid daarvan. Maar er is een gemeenschappelijke deler tussen alle vrijwilligers die hen verbindt: op enig moment moet er een positief resultaat van de inzet zichtbaar zijn!

 

Ook het bestuur van onze stichting bestaat puur uit vrijwilligers, en wij zijn nu bijna één jaar bezig om het MFC als Gemeenschapsvoorziening eerst te realiseren, en vervolgens te mogen ervaren dat het functioneert. En niet alleen dat, het moet iets bijdragen aan de wijk en haar sociaal/maatschappelijke taken. En het is goed om af en toe eens terug te kijken op wat er is gedaan en gerealiseerd. Maar vooral om te zien wat dit voor de gemeenschap van onze wijk heeft opgeleverd.

 

Er zijn heel wat zaken waar met tevredenheid op mag worden teruggekeken: het MFC is praktisch klaar en in gebruik. Diverse activiteiten zijn er wekelijks, de kennis van de dagelijkse inloop groeit en er zijn kleine en grote activiteiten geweest waar we trots op kunnen zijn! Denk wat dat betreft maar aan de Sinterklaasviering waarbij de zaal bijna te klein was, zoveel mensen waren daar op afgekomen! En wat te denken van de Carnavalsactiviteiten die barstten van de sfeer en gezelligheid: 2 vanuit onze wijk zelf, en de andere waarbij de ‘Flanelle Lepkes’ gastvrijheid werd geboden.

 

En dan zijn er nog de activiteiten die op de kalender staan, zowel in Carnavaleske of feestelijke sfeer als andere zoals het KinderCafé, dat in april zal starten in samenwerking met Basisschool ‘Aan de Meule’ en o.a. de gemeente en PIW.

 

Dat zijn dus allemaal zaken om met tevredenheid op terug én vooruit te kijken, maar niet om op onze lauweren te gaan rusten. Dat is misschien iets voor volgende besturen bij een jubileum of zo iets. Maar voorlopig zijn we nog ononderbroken bezig met het uitbreiden van mogelijkheden en gebruik van deze toch prachtige locatie.

 

Ed, Cor en Bert

Nieuws MFC


Beste mede wijkbewoners,

 

Wie we nog niet ontmoet hebben willen wij alle goeds en voorspoed voor dit nog verse jaar 2017 toewensen.

Op Nieuwjaarsdag was er vanaf 14 uur een bijeenkomst om met elkaar de beste wensen te delen. Jeroen en Cindy presenteerden naast hun beste wensen iedereen van een glas 'bubbels' en er waren hapjes waaronder heerlijke ham. Jammer genoeg hebben niet veel mensen van die gelegenheid gebruik gemaakt, al waren er ook wel wijkbewoners die voor de eerste keer daar waren. En zij vonden het allemaal een ontdekking, dus het zal vast niet de laatste keer zijn dat wij ze daar treffen.

 

Het nieuwe jaar komt ook met nieuwe uitdagingen! Half januari zijn de eerste grote feestelijkheden in het schip - de evenementenruimte - en eind december bleek deze hiervoor niet goedgekeurd te worden vanwege tekortkomingen. Dus is er een actie gestart om alles conform de eisen nog tijdig aangepast te krijgen: een hele uitdaging ... Aan alle kanten wordt alles uit de kast gehaald om het allemaal tijdig klaar en goedgekeurd te krijgen.

 

Zoals het - terwijl dit wordt geschreven - eruit ziet gaan we ervan uit dat dit ook gaat gebeuren, en kijken we dus uit naar de eerste grote feestelijke activiteiten in ons MFC. De 'normale' activiteiten gaan ondertussen gewoon door, en het is fijn om te merken dat steeds meer mensen de weg naar het MFC weten te vinden. Als je er nog niet bent geweest is het aan te bevelen om toch eens een kijkje te komen nemen: dit kan elke doordeweekse dag van 09:30 tot 12 uur, en verder altijd als er activiteiten zijn. Iedereen is vanzelfsprekend van harte welkom.

 

Als bestuur hebben we wel al ontdekt dat het werk nog niet gedaan is, steeds weer komen er nieuwe zaken die onze aandacht vragen of activiteiten die mogelijk een plek kunnen vinden. Dus er is sprake van een gezonde groei van deze jonge wijkvoorziening! En een constante uitdaging voor bestuur en exploitanten dus ...

 

Als bestuur hopen we dat het MFC in de loop van dit nieuwe jaar nog verder zal groeien, en een vastere positie zal gaan innemen in onze wijk Sanderbout.

 

Ed, Cor en Bert.

Nieuws MFC

 

Beste buurtbewoners,

 

"Ónger de 2 tores” is de nieuwe naam van ons MFC Sanderbout, met dank aan de familie Oldewurtel die deze naam heeft ingezonden. Zij hebben een rol gespeeld bij de onthulling tijdens de officiële opening én hebben ’n klein presentje gekregen als beloning. Zowel bij de toen aanwezigen als latere reacties zijn zonder uitzondering positief: de naam is herkenbaar, tekenend voor de wijk en dus een goede keuze.

 

De maand november was er een met ’n gaatje: er werd nog steeds hard gewerkt aan de voltooiing en de activiteiten, die normalerwijze nog in "ós Huikske" plaats vonden, werden op de 1e november verplaatst naar het MFC Sanderbout. En dan werd er een zeer geslaagd Sint Nicolaasfeest gehouden, er was de 27e “De buurt viert het MFC” en ter afsluiting de 29e de officiële opening. Chapeau! dus voor iedereen die zich hiervoor heeft ingezet, op de 1e plaats Cindy en Jeroen natuurlijk. En tussendoor was er nog de fitheidstest voor senioren waarbij de evenementenruimte naast alle medewerkers door 300 deelnemers werd bezocht.

 

Er kan rustig gesteld worden dat het MFC een warme herfst heeft gekend! En nu is dan de winter aangebroken met alle feesten en activiteiten, dus van rustiger aan doen is geen sprake. Maar veel belangrijker is toch dat "ónger de 2 tores" tijdens deze koude periode het ‘warme’ hart zal blijken te zijn van onze buurt.

 

Bij voorbaat wensen wij iedereen hele Fijne Feestdagen en ’n prima start van het Nieuwe Jaar 2017 toe.

 

Ed, Cor en Bert.

Opening MFC

 

Beste mensen,

 

In het begin van dit jaar kwam wethouder Leon Geilen bij me thuis op bezoek om te peilen of ik er iets voor voelde voorzitter van een nieuwe stichting te worden. Een stichting, die het nieuwe wijkcentrum moest gaan vormgeven. De wethouder had inmiddels ook zijn oog laten vallen op Bert van de Berg, vanwege zijn tientallen jaren bestuurlijke ervaring op verschillende terreinen: o.a. gehandicaptenbelangen en de voetbalvereniging Sanderbout.

 

De gemeenteraad had het besluit genomen dat het nieuwe wijkcentrum in de voormalige Gemmakerk zou komen. De Barbarazaal -'t zaelke- zou binnenkort afgebroken worden en er moest een nieuw onderkomen voor de verenigingen gerealiseerd worden. Ik vertelde de wethouder dat ik niet vies was van een biertje, maar dat dat niet betekende dat ik verstand had van horecazaken. Wel kende ik iemand die dat wel had en geboren in Sanderbout: Bicky Hermans. Die ken ik ook zei de wethouder en om een lang verhaal kort te maken: Bicky en zijn partner Thea kwamen bij de denktank.

 

Zo ook Jo Dohmen, inhoudsdeskundige op het gebied van stichtingen, contracten en thuis in de materie die politiek heet. Zonder Jo hadden we de gang naar notaris Moonen om Stichting te worden niet kunnen maken.

Niet te vergeten de mensen van Sanderbout, die voor ons het pad hebben geëffend door voorheen al jaren met de gemeente te hebben vergaderd. Uit deze groep kwam Cor Nijpels naar voren, omdat hij een kant en klare visie had op de overlevingskansen van de te verbouwen Gemmakerk.

 

Nu was de stichting in oprichting (i.o) een feit en bemand door Bert, Cor en Ed. Zonder hulp van de gemeente zou dit MFC Sanderbout niet bestaan. Als stichting i.o. hebben we heel wat uurtjes onderhandeld voordat alles tot genoegen van alle partijen op papier stond. Het was voor ons allen een zware bevalling, maar het kind is er.

Dit kind zal echter moeten groeien en uiteindelijk volwassen gaan worden en daarvoor hebben onze exploitanten, Cindy Claessens en Jeroen Frijhoff. Dit paar heeft het avontuur met ons aangedurfd en we hopen dat zij ook door de bevolking van Sanderbout daarin gesteund zullen gaan worden.

 

Tenslotte nog iets over het gebouw zelf. Het is nu een gemeentelijk monument met de volgende typering: Gemmakerk te Sanderbout, gebouwd in 1952, naar een ontwerp van architect Boosten in 1950. Het betreft de laatste kerk die Boosten ontwierp, hij stierf in 1951. Architect Harrie Palmen, die met hem had samengewerkt, begeleidde uiteindelijk de bouw, gekenmerkt door een typische vormgeving en de 2 naaldspitsen, die vanuit de verre omtrek zichtbaar zijn: een echte Landmark. 60 jaar na de inzegening werd de kerk weer aan de eredienst onttrokken. De centrale ligging in de wijk en de extra financiële middelen, die ter beschikking waren gekomen en het feit dat de nieuwbouwgelden niet toereikend zouden zijn geweest voor een gebouw met minimaal het oppervlak van de Barbarazaal gaf de doorslag te kiezen voor een verbouwing van de kerk.

 

Omdat het gebouw nu een monument was geworden dankzij de inspanning van met name wethouder Noel Lebens kon de gemeente een beroep doen op provinciale ondersteuning in de vorm van 350.000 euro. Tesamen met het bedrag van 1.050.000 euro die door het rijk ter beschikking was gesteld, was de gemeente in staat voor 1.400.000 euro een verbouwing tot wijkcentrum en het achterstallige onderhoud van de Gemmakerk te laten uitvoeren. De sloop van de kerk was daarmee niet meer aan de orde evenals de bouw van een te krap wijkcentrum aan de Anemoonstraat. Doordat de Gemeente Sittard-Geleen dit plan nu ook omarmd heeft, heeft zij gelden ter beschikking gesteld om de exploitatietekorten de eerste 2 jaren af te dekken.

 

Hiermee heeft Sanderbout de primeur als eerste wijk in Limburg een voormalige kerk verbouwd te hebben tot multifunctioneel centrum. Een MFC voor alle verenigingen en groepen van Sanderbout, maar ook voor feesten en manifestaties voor mensen van de hele W. Mijnstreek. Een MFC dat bij de eerste bezoekers bewondering heeft weten af te dwingen en ik hoop dat het alle wijkbewoners kan bevallen en dat het een aanjager is voor de levendigheid in de wijk Sanderbout. Samen met mensen van elders: same is sjoner !

Ik nodig alle mensen van de wijk die nog niet “ ónger de 2 tores” zijn geweest eens te komen kijken hoe mooi het is geworden. Er is een Hoeskamercafe met een stamtafel, een Barbarazaal voor het muziekkorps, de majorettes, de line dancegroep, de ouderengymclub etc. In de voormalige Sacristie is een vergaderzaal waar o.a. het repaircafe zitting houdt, de Marokkaanse vrouwennaaiclub werkt en waar we in de toekomst een keuken in willen realiseren.

 

Als stichting MFC Sanderbout hebben we in de statuten staan: het bevorderen van maatschappelijke, sociale en culturele aktiviteiten in de breedste zin van het woord. Hierbij komen de verenigingen en groepen van Sanderbout op de eerste plaats, maar er is ook ruimte voor mensen van buiten de wijk. Ik roep alle mensen van Sanderbout op om met ons mee te denken en te participeren in een continue denk- en doetank.

 

In het kerkschip kunnen grote manifestaties worden gehouden: rommelmarkt, kerstmarkt, tentoonstelling, themafeest, concerten etc separaat of in combinatie met het wijkcentrum. Mogelijkheden te over.

 

Door de nieuwe fietsbrug wordt Sanderbout ook wat meer ontsloten voor fietsers en we hopen dat ook zij de weg naar “ónger de 2 tores” weten te vinden.

Langzamerhand zullen de sloopwerkzaamheden in Sanderbout worden beëindigd en als de nieuwbouw dan voltooid is hebben we eindelijk de prachtwijk met een schitterend middelpunt “ónger de 2 tores”!

 

Ed Pustjens, voorzitter Stichting MFC Sanderbout

Opening MFC

 

Het is zo ver! Zij het dat er nog steeds werklui in en uitlopen, de activiteiten zijn in ons MFC begonnen. De exploitanten staan klaar om iedereen te ontvangen op werkdagen van 9:30 tot 12 uur, en verder altijd als er activiteiten zijn. Dus schuif eens aan bij een gezellig kopje koffie in de 'Hoeskamer' die van ós Huikske is overgekomen.

 

Eind van de maand moet alles klaar en in orde zijn vanwege de opening. De officiële opening door de gemeente is op dinsdag 29 november voor genodigden. Maar op zondag 27 november kan de hele buurt en andere belangstellenden terecht voor een feestelijke Open Dag! Het MFC is dan open vanaf 15 uur, en van 16 tot 20 uur hebben we een afwisselend en vooral gezellig programma. Dit is nog in bewerking, maar samen met dit blad wordt een flyer met zowel de uitnodiging als waarop ook het programma staat vermeld.

En niet te vergeten: op zondag 13 november heeft dan het Sinterklaasfeest al plaatsgevonden ...

 

Maar er is dus veel te doen deze maand aan en in het gebouw, het programma voor Open Dag en Opening en daarnaast de activiteiten die al plaatsvinden - geen tijd voor verveling dus voor alle betrokkenen!

 

Sinds begin november heeft het MFC in goed overleg de Facebookpagina "Gemeenschapshuis Sanderbout" overgenomen: het is zonder meer aan te bevelen om er - als u er nog niet op bent geweest tenminste - eens op te kijken. En deze te blijven volgen omdat alle activiteiten en mededelingen hierop worden vermeld. En natuurlijk kunnen er ook berichten naar gestuurd worden om te delen.

 

Dus bent u er nog niet geweest, na de 27e dan toch vast en zeker wel ... Wij verwachten jullie natuurlijk allemaal!

 

Ed, Cor, Bert en de exploitanten Cindy en Jeroen.

MFC van start

 

Beste mede-wijkbewoners,

 

De tijd vliegt, het is al weer echt herfst. Alleen is ons gebouw nog niet klaar: naar verwachting zal per 1 november alles zo ver in orde zijn dat alle activiteiten ook in ons nieuwe gemeenschapscentrum plaats kunnen vinden. Maar er is toch heel wat gebeurd: de Stichting MFC Sanderbout is formeel opgericht, de huurovereenkomst met de gemeente is getekend en per direct doorverhuurd aan de exploitanten. Met hen is het bestuur erg blij, wij denken dat zij er - samen met iedereen in onze wijk - een succes van kunnen maken. Hieronder stellen zij zich - voor hun toekomstige werkplek - kort aan de wijk voor:

 

" Wij zijn Cindy Claessens en Jeroen Frijhoff; horecamensen in hart en nieren. Vol enthousiasme storten we ons in dit nieuwe avontuur. We willen er samen met de wijk een groot succes van maken. Graag ontmoeten we jullie bij ons in het nieuwe MFC." Groeten, Cindy en Jeroen.

 

De officiële opening zal eind november plaats vinden, hoe en wanneer we dit precies gaan aanpakken is momenteel nog niet besloten. Maar ook hiervan zullen wij als we er uit zijn geen geheim van maken. En we hopen en verwachten dat wij ook hierbij op de volle steun en medewerking vanuit onze wijk mogen rekenen!

 

Als MFC hebben wij toch - wel iets anders als onze bedoeling was - een bijdrage geleverd aan onze Burendag, in onze ogen een groot succes. De carrousel en de Ranjakabouter zijn goed gebruikt door de jeugd, maar een van de grootste successen is in onze ogen toch dat hiermee is bewezen dat alle deelnemende groepen en groepjes samen kunnen en willen werken! En hebben ervaren dat dit een succes oplevert, dus dat smaakt naar (veel) meer … Nu richten bestuur en exploitanten zich op het zo spoedig mogelijk in het volledig gebruik nemen van ‘ons’ MFC.

 Copyright © 1963-2017 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.