Multifunctioneel Centrum

Programma Mfc

 

 Begin van de vakantieperiode

Juli en augustus zijn de vakantiemaanden bij uitstek. Bijna iedereen last dan een rustpauze in, en dat kan in een zonnig land zijn óf gewoon thuis. In het laatste geval natuurlijk wel bezig met andere zaken als normaal.

 

Als goede start is er in MFC Ónger de 2 tores op 8 juli weer een Matinee, georganiseerd door Olga Vincken en Jeroen & Cindy. Als je daar nog niet bent geweest een mooie gelegenheid om dat nu wel eens te doen.

 

Het is zeker niet de eerste keer, en vast ook niet de laatste! Na aanvang om 2 uur is er dan weer te genieten van fijne en dansbare muziek, trek dus de dansschoenen aan! De muziek wordt als gewoonlijk verzorgd door een live band, en om dit mogelijk te maken is entree nodig.

 

Maar ook de inwendige mens wordt zeker niet vergeten: er is Catering aanwezig met de heerlijkste Indische gerechten. Het zelf kokkerellen is die dag niet nodig als je daarvan genoten hebt. Een extra motivatie misschien om het eens te proberen?

 

Verder is er ook nog een tombola met mooie geldprijzen. De lootjes zijn de hele middag ter plekke verkrijgbaar. Al met al een mooie invulling van het eerste vakantieweekend ... Tot slot willen wij iedereen een fijne vakantie toewensen!

 

Ed, Cor en Bert.

Nieuws Mfc

 

Korte nabeschouwing 2 concerten Onger de 2 Tores.

 

25 maart heeft het Afrikakoor Kwimba Zabula (Zingend Genieten) een concert gegeven in het schip van het MFC. Met meer dan 250 betalende bezoekers was dit een overweldigend succes. Samen met vocaal ensemble Resonanz werd uitbundig en met hartstocht gezongen. Het Afrikakoor oefent iedere donderdagavond van 19.30-21.30u in ons wijkcentrum. Ga gerust eens luisteren.

 

Op 22 april werd er een pianoconcert gegeven door Tonie Ehlen concertpianiste en dochter van meister Zef Ehlen, hoofd van de voormalige jongensschool. in Sanderbout. Een cadeau van Tonie aan de mensen van Sanderbout. De aanleiding van deze geste was een verzoek van een

vroeger klasgenootje Thea Bemelmans-Smal. Een lumineuze greep! Het concert was buiten verwachting druk bezocht. Na de pauze speelde fanfare St.Barbara enkele werken.

Als Stichting MFC Sanderbout zijn we trots dat deze geslaagde concerten in ons centrum hebben plaatsgevonden. We willen dan ook proberen dit met enige regelmaat te laten plaatsvinden.

 

Noteer alvast in uw agenda vrijdag 21 t/m zondag 23 sept. 2018: 100 jaar Sanderbout, slotfeest "Mijn Zuid"en Burendag. Een feestelijk weekend waarbij Muziekkorps St. Barbara op vrijdag 21 sept. om 18.00u het spits afbijt met een concert.

Als Stichting MFC Sanderbout en Jeroen en Cindy van Onger de 2 Tores willen we ons steentje bijdragen en we hopen dan ook dat heel Sanderbout met ons wil meefeesten. De Initiatiefgroep Sanderbout is reeds begonnen met de voorbereidingen. Houdt dus de mededelingen in Sittard tussen de Rails en de digitale media in de gaten!

 

Bert, Cor en Ed

Concert Zondagochtend 22 april

 

11.00u-12.30u in het Mfc "Onger de 2 Tores", Bremstraat 7 Sanderbout.

 

Het pianoconcert is een cadeau van Tonie Ehlen aan de bewoners van Sanderbout: gratis entree!

Voor de pauze een pianoconcert door Tonie Ehlen en na de pauze speelt Muziekkorps St. Barbara.

In de vorige editie van StdR hebben we geschreven dat het programma dat Tonie Ehlen voor u gaat spelen op de vleugel zal worden bekend gemaakt. Het is zeer gevarieerd. Wij hopen van ganser harte dat uw nieuwsgierigheid is gewekt. Zij zal werken van von Gluck, Schubert, Chopin, Ravel en Mendelssohn ten gehore brengen.

 

In de nieuwe huiskamer van Sanderbout is het goed toeven voor alle bewoners van deze wijk en daarbuiten. Laat u betoveren door het spel van Tonie Ehlen, een concertpianiste, woonachtig in Maastricht maar geboren in onze wijk.

 

Bij dit evenement hopen we ook de nieuwe bewoners van Sanderbout te ontmoeten. U bent van harte uitgenodigd. Dit is een uitgelezen moment om kennis te maken met het wijkcentrum in onze voormalige Gemmakerk. Wij zijn er trots op dat het gebouw na de renovatie zijn

karakter heeft behouden. In de voormalige kapel is nu het cafégedeelte gevestigd en waar (heel) vroeger het altaar stond is de nieuwe Barbarazaal. Hier repeteert de fanfare, oefenen een koor, de linedancers, de majorettes, senioren met hun gymleraar etc. Tijdens het concert zal de scheidingswand geopend zijn waardoor een mooie, kleine concertzaal ontstaat.

 

Tot zondagochtend,

 

Bert van de Berg, CorNijpels en Ed Pustjens, Stichting MFC Sanderbout

Concert in Mfc

 

Geachte inwoners van Sanderbout en lezers van Sittard tussen de Rails,

 

Als Stichting MFC Sanderbout hebben wij behoudens sociaal-maatschappelijke ook culturele evenementen hoog in het vaandel staan. Uitvoerenden zijn Tonie Ehlen, concertpianiste en geboren in Sanderbout en muziekkorps St. Barbara.

Op zondagochtend 22 april a.s van 11.00u tot 12.30u. Hoe het programma er precies gaat uitzien doen we op 20 april uit de doeken, als de volgende editie van StdR uitkomt. Noteer het alvast in uw agenda en nodig belangstellende bekenden uit.

Hoe meer luisteraars, hoe gezelliger de entourage en hoe aantrekkelijker het voor de uitvoerenden is!

En voor alle mensen van Sanderbout en andere belangstellenden: het concert is GRATIS en we hopen dat jullie in groten getale zult komen. Hoort, zegt het voort.

 

De Meister Zef Ehlenhof… Op de plek waar vroeger de Don Boscoschool stond, de school die opgericht is midden jaren vijftig van de vorige eeuw door mijn vader Zef Ehlen. Hij werd het eerste hoofd van deze jongensschool.

Wat een eer dat dit plein – meer dan een halve eeuw na zijn overlijden – naar hem vernoemd is. En wat voel ik mij vereerd dat ik nu, zo’n anderhalf jaar nadat mijn zusjes en ik het bordje met zijn naam officieel hebben onthuld, voor u dit programma heb mogen samenstellen.

Thea, een van de bewoners van de Meister Zef Ehlenhof, oud-klasgenote van mij en aanwezig op de dag van de onthulling, heeft toen de vraag gesteld: ‘En, komt er nog wat van, van dat pianospelen van jou bij ons hier in Sanderbout, bedoel ik?’

Vandaag los ik die belofte van harte in.

 

Laat ik mij voorstellen: ik ben Tonie, de derde uit het gezin Ehlen-Schreijen met de zes meisjes. In 1963 ging ik naar het conservatorium in Maastricht, daarna studeerde ik verder in Siena en Wenen. Later ben ik in Maastricht gaan wonen en werken, maar van tijd tot tijd kon ik het niet laten Sittard, en ook Sanderbout, weer te bezoeken, al was het maar omdat hier zoveel herinneringen aan mijn jeugd liggen. Een jeugd die in mijn beleving te kort is geweest, mede door het vroege overlijden van ook onze moeder, in 1969. Net als dat het geval was bij mijn vader, lag ook haar hart bij het onderwijs. Zij verving vaak zieke of zwangere leerkrachten op zowel de jongensschool van mijn vader als op de meisjesschool van de zusters Augustinessen.

 

Pianospelen was een normale bezigheid in ons gezin en ik belandde min of meer toevallig op het conservatorium, om daar na een half jaar te ontdekken dat de keuze voor de muziek een blijvende was. Nu, zoveel jaar later, wil ik ter ere van mijn ouders, voor u spelen. Ik heb een programma samengesteld met muziek van onder anderen Gluck, Chopin, Schumann en Ravel, en zal de stukken graag voor u toelichten.

Nieuws Mfc

 

Beste buurtgenoten,

 

Het MFC als gemeenschapsvoorziening voorziet duidelijk in een behoefte. Er zijn veel activiteiten, zowel op vaste tijden als apart georganiseerd. Af en toe lijkt het wel zo druk als op de markt: alle ruimten druk bezet.

Zo is het KinderResto weer voor de 3e keer gestart: met 15 kinderen helemaal volgeboekt. En rond de tijd dat dit wordt geschreven is er natuurlijk veel van het Carnaval.

 

Op vrijdag 9 februari was er in de ochtend het Schoolcarnaval van OBS Aan de Meule. De grote zaal was gezellig aangekleed en het podium stond klaar. En toen de kinderen, voorafgegaan door de Blaaskapel, binnen kwamen was het gelijk druk en lawaaiig. Een geweldig programma was er weer voor alle kinderen en aanwezige ouders. En er kwam ook nog bezoek: Prins en Prinses van Sanderbout waren lange tijd aanwezig, en natuurlijk de Marotte. Mét kapel en ook verder alles wat er aan en op hoort: die wisten de echte Carnavalssfeer wel te brengen.

 

Buiten deze onderbrekingen werd er door leerlingen een gevarieerd programma gepresenteerd: geweldig! Er bleek ook nu weer dat er vele talenten op de school rondlopen: het door de attente jury tot winnaar uitgeroepen duo Pipo & Papa kreeg het advies om naar de toneelschool te gaan!

En tot slot lieten ook de leerkrachten zich niet onbetuigd: zij gaven een wervelende show met hierin een grote afwisseling en de kinderen genoten hier van. Na afloop werden 2 leerkrachten die door pensionering stopten in het zonnetje gezet, en door alle kinderen uit volle borst toegejuicht.

Het was weer een geweldige ochtend, met spanning wachten we al op volgend jaar ... Maar tot die tijd is er al weer heel veel gebeurd natuurlijk.

 

Ed, Cor en Bert.

Programma Mfc

 

Iedereen is welkom in het MFC ten tijde van onze vaste activiteiten. U kunt meedoen, gezellig een praatje maken of een lekker kopje koffie komen drinken. Buiten deze vaste activiteiten is het bij ons ook mogelijk om feesten en partijen te organiseren. Denk hierbij aan een verjaardag, communiefeest, babyborrel, koffietafel of een totaal andere gelegenheid. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden, wij denken graag met u mee. Tot ziens in het MFC.

 

Vaste openingsmomenten van het MFC

 

Maandag

Huiskamer open deur 9.30-12.00

Ouderengym 10.00-11.00

FNV open spreekuur 14.00-15.30

Eetclubje senioren 16.00-17.30

Dubbeltjeskienen  18.30-21.15

 

Dinsdag

Huiskamer open deur 09.30-12.00

Seniorengym 10.30-11.30

Naaldwerken 13.00-15.30

Majoretten 18.00-19.30

Line Dance 19.30-22.00

 Competitie biljarten (zie wedstrijdschema) 19.00

 

Woensdag

Huiskamer open deur 09.30-12.00

Ouderengym  0.00-11.00

Competitie biljarten (zie wedstrijdschema) 13.00

FNV open spreekuur 18.30-20.00

Dubbeltjeskienen 18.30-21.15

 

Donderdag

: Huiskamer open deur 09.30-12.00

Sociale raadslieden, open spreekuur van PIW 09.30-12.00

Repaircafé 13.00-16.00

Eetclubje senioren 16.00-17.30

Afrikaans-Limburgs koor Kwimba Zabula 19.00-22.00

Knutselclub 19.00-21.30

 

Vrijdag

Competitie darten (zie wedstrijdschema) 20.00

 

Zondag

Repetitie fanfare 10.00-12.30

Huiskamer open deur 10.00-12.30

Nieuws MFC

 

Een drukke maand met veel feest, dus voor het gevoel eigenlijk maar een korte (werk)maand.

 

Natuurlijk begonnen we met Sinterklaas, meer een doorlopend feest dat half november begint en op 6 december plots is afgelopen. Ook hier in Sanderbout weten we hoe het hoort met Sinterklaas! Een geweldig welkom gevolgd door 'n periode díe geheel in het teken van Sinterklaas staat. En dan de explosie aan feest en cadeautjes op 5 december! Het vertrek daarentegen van de Goedheiligman verloopt onopgemerkt en in stilte ... Hier in onze wijk was de intocht op 19 november. Sinterklaas liet zich heel modern vervoeren in 'n luxe zijspan en beëindigde de rit door de wijk bij ons MFC. In de grote zaal waren toen al veel kinderen met hun ouders verzameld, en toen de Sint binnentrad onder de klanken van onze Fanfare werd hij ook daar opgevangen met gezang. En het bleef nog heel lang gezellig, voor de kleineren vooral door de persoonlijke aandacht van Sint en z'n Pieten terwijl anderen in het luchtkasteel speelden, ’n suikerspin aten of bij ballonnenpiet of aan de tekentafel bezig waren.

 

En direct na z'n vertrek uit ons land richting thuis in Spanje werden de eerste Kerstvoorbereidingen al getroffen. Maar ondertussen was het niet stil in ons MFC, want alle geplande activiteiten gingen gewoon door ...

 

Zo was er de laatste bijeenkomst van deze serie het KinderResto op 28 november. Samen met de vrijwilligers bereidden de kinderen een 3-gangen menu voor (groot)ouders en broers en zusjes. Het was door al die belangstelling goed druk, en het eten viel ook goed in de smaak. Eerst tomatensoep, pizza en ten slotte appel met rozijnen uit de oven afgewerkt door fijngestampte kruidnoten. Dus zelfs hier was iets van Sinterklaas terug te vinden!

 

Dat alles was druk en gezellig, en daar gaan we gewoon mee door: dit is tenslotte Sanderbout! De Carnavalsperiode is al begonnen, maar we krijgen ok nog de Kerst en tot slot Oudjaar. Om op Nieuwjaar gelijk te starten met 'n geheel 'vers' 2018 met alles wat daar al weer voor op stapel staat! Het zal dus zeker niet stil worden in Ónger de 2 Tores ..

 

. Rest ons tenslotte om iedereen zonder uitzondering Fijne Feestdagen, een veilig Oudjaar en voor het nieuwe jaar 2018 het aller, allerbeste toe te wensen!

 

Ed, Cor en Bert.

Nieuws MFC

 

Er is de afgelopen maand flink op de trom geslagen, zowel letterlijk als figuurlijk! Letterlijk natuurlijk door deze charmante slagwerker tijdens de generale repetitie die door Sint Barbara in het MFC werd gehouden op 2 november. Als laatste opmaat naar het - zéér geslaagde! - optreden in de Schouwburg, ondersteund door het Sittards Mannenkoor SI-TARD, kinderkoor Cantarella en niet te vergeten Guido Dieteren, Wendy Kokkelkoren en een ensemble van Guido’s Orchestra. De investering van het bestuur in de gordijnen om de akoestiek te verbeteren waren juist op tijd opgehangen ...

 

En elke dag weer wordt er op 'n kleine of grote trom geslagen door alle activiteiten die hier dagelijks plaatsvinden.

 

Een extra pauk werd ingezet voor de Dag van de Mantelzorg. Door de gemeente werden een flink aantal van iedereen die als mantelzorger actief is in het zonnetje gezet, en de stemming was prima! En de 500 aanwezigen waren zeer te spreken over de entourage en verzorging op deze speciale bijeenkomst. De hapjes waren niet alleen erg lekker, maar ook heel aantrekkelijk vormgegeven: 'n dikke pluim op de hoed van Jeroen en z’n medewerkers.

 

En nu gaan we de tijd tegemoet waarin heel vaak op de trom zal worden geslagen: de Carnaval, Sint Nicolaas en natuurlijk Kerstmis. En alles wat daar nog tussendoor wordt georganiseerd: een drukke tijd wordt het zeer zeker.

 

Maar nu iets heel anders. Het MFC ligt centraal in onze wijk én er zijn vaker veel mensen aanwezig. Daarom heeft het bestuur gedacht dat het wel nuttig zou zijn als daar een AED - apparaat om iemand te reanimeren - werd geplaatst. Maar daarvoor moet je wel 'n aantal mensen hebben die deze weten te bedienen! Dus hierbij een oproep: voel je er voor om hier als vrijwilliger aan mee te werken én een cursus te volgen? Geef dan 'n briefje met je gegevens af bij het MFC óf stop het daar in de brievenbus. En via StichtingMFC@Sanderbout is 'n mail ook zeer welkom ...

 

Rest ons om jullie allen een hele fijne tijd te wensen: geniet van elke kans die daarvoor wordt geboden.

 

Ed, Cor en Bert

Nieuws MFC

 

Er wordt hard gewerkt in de wijk: zeer binnenkort worden er weer 'n flink aantal woningen opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Laten wij ze - voor zover zij al niet bekend zijn in Sanderbout - hartelijk ontvangen en welkom heten. We zullen het met elkaar weer heel wat jaren moeten doen, en dat graag in de sfeer die van onze wijk bekend is.

Naast de bouw wordt er natuurlijk heel wat gedaan in de wijk: zo hadden we Burendag, Bewonersbijeenkomst 1 jaar einde project Mijn Zuid, KinderResto en alle andere activiteiten in óns MFC "Ónger de 2 tores".

 

Over Burendag kunnen we eigenlijk kort zijn: het weer was 's middags prachtig, gezellige muziek en mensen en de kinderen hebben zich ook prima geamuseerd - ondanks dat de zweefmolen vanwege een defect niet gebruikt kon worden. Hulde voor de vrijwilligers die 's morgens in 'n mistig Sanderbout al vroeg begonnen met opbouwen en voorbereiden. En natuurlijk gingen er zaken fout, maar deze werden allemaal vóór aanvang opgelost. Vermeldenswaard is dat hierbij ook diverse buurtgenoten een belangrijke bijdrage hebben geleverd ...

Dinsdagavond de 10e was er 'n Bewonersbijeenkomst van Gemeente en ZoWonen, dit naar aanleiding dat het project 'Mijn Zuid' één jaar geleden is gestopt. Ook PIW en de politie - waarbij we er tot onze verrassing achter kwamen dat wij 2 charmante wijkagentes hebben! - gaven acte de precense.

Het aantal wijkbewoners dat hier op af gekomen waren was heel behoorlijk: het was gezellig druk! Na de toespraken van wethouder Guyt en dhr. Mans van ZoWonen werd van de kant van de politie een bijdrage geleverd die geheel over de veiligheid ging. En natuurlijk wat ieder van ons én wij samen hier aan kunnen bijdragen. Daarna waren er diverse tafels waar iedereen met 'n vraag terecht kon, en ook hier werd ruim gebruik gemaakt.

 

Verder is het elke dag weer druk tot zeer druk met de reguliere activiteiten, te veel om hier even op te sommen. Maar er is zeker geen gebrek aan het samen bezig zijn, van biljarten via knutselen naar de kook- en eetgroep en de rest ...

 

Laten we vooral zo doorgaan met het samen leefbaar maken én houden van óns Sanderbout!

 

Ed, Cor en Bert.

 Copyright © 1963-2018 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.