Initiatiefgroep

Nieuws initiatiefgroep

 

Initiatiefgroep Sanderbout feliciteert onze fanfare, muziekkorps st. Barbara met het 65 jarig jubileum, de nieuwe uniformen en het succes van jubileumconcert "Gelök" samen met mannenkoor Si-tard, kinderkoor Cantarella en een ensemble van Guido’s Orchestra. Een volle schouwburg, prachtig samenspel m.a.g. vele complimenten maakte dit concert onvergetelijk.

 

Op naar het volgende jubileum! Proficiat!

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Same is sjoonder op burendag

 

 Burendag 2017 op zondagmiddag 24-9-2017 gaat de boeken in als geslaagd ondanks pech met zweefmolen. Het was prachtig weer en de dag zelf verliep als een zonnetje. Een samenvatting:

 

Vrijdag voor burendag werden door de initiatiefgroep ca. 2000 flyers in Sanderbout, Land van Gulick, Elsterweg en de rijksweg verspreid.

Zondag tussen 09:00 uur en 12:00 uur was het hard werken om alles om 12:00 uur gereed te hebben. Daarbij kwam ook nog eens de pech dat tijdens gebruik van een warmhoudplaat aan de computergestuurde zweefmolen deze beide toestellen begonnen te roken. Na het uit bedrijf nemen van de zweefmolen, warmhoudplaat, de sterkstroompaddenstoel en opnieuw verbinden van de overige apparaten met meerdere 230V aansluitingen van MFC en buren kon gelukkig de rest van het evenement zonder verstoringen door gaan. Een speciaal dankwoord aan de buren rondom de MFC en Wil Brouns die deze problemen tijdig kon oplossen en herstellen.

 

12:00 uur: Marktkramen en attracties klaar, stichting Childwatchers, de wensambulance en overige vrijwilligers aanwezig. Opening door Fanfare St. Barbara, maar door de vele problemen met de stroomvoorziening kon de organisatie helaas weinig aandacht schenken aan dit optreden. Ook wij betreuren dit. Het vroeg aanwezige publiek heeft gelukkig door dit optreden niets van het stressmoment rondom de stroomvoorziening mee gemaakt.

 

12:30 uur: De DJ, gesponsord door de MFC, nam de regie over en het werd al snel lekker druk rondom de marktkramen met gratis koffie, thee, cake, koekjes, tomatensoep, popcorn, suikerspin en een ranja-olifant. Er werd weer druk geschminkt, de stichting Childwatchers zorgde voor reclame en vertier voor jong en oud door rondritten met hun motoren en speciaal opgeroepen "trike" te organiseren. Stichting wensambulance gaf informatie over hun werk in de aanwezige ambulance, Arno Hochstenbach verkocht boeken of sprak met de vele mensen over zijn prachtige boek "Vruiger bie os thoes", de Marokkaanse dames schonken verse thee en bakten koekjes voor iedereen. De soep van José Ots en de saté van Olga Vinken waren een prachtige aanvulling van energie voor alle vrijwilligers die rondom de attracties aan het werk waren. De kinderen hadden naast veel gratis lekkernijen ook hun eigen hoekje met springkussen en trailer met binnenspeeltuin. Deze hoek bleek een groot succes!

 

13:30 uur: Majorettekorps de Koelköp gaf hun 1e optrede en kreeg hierbij de nodige waardering. De DJ zorgde vervolgens weer voor een zonnige sfeer op het pleintje bij de MFC.

 

14:00 uur: Start Talent in de Buurt met een optreden van Niels Sievers! Niels gaf aan dat zijn bekendheid ooit begon met een optreden op de lagere school en een kleine talentenjacht. Hij vond optreden leuk en speelde ook regelmatig in de stad als straatmuzikant. Dit was weer de aanleiding om zich in te schrijven bij andere talentenjachten en uiteindelijk te mogen optreden bij The Voice Kids. Niels zong 4 liedjes en speelde daarbij ook op zijn gitaar. De inwoners dansten en zongen goed mee. Daarom speelde Niels ook nog een zugabe! Als feedback kregen de inwoners van Sanderbout terug dat we een erg leuk publiek waren en dat maakt zijn optreden ook weer heel leuk! Nu was het tijd voor onze eigen talentjes. Ondanks alle moeite die was gedaan om via de scholen in Mijnzuid reclame te maken viel het aantal aanmeldingen erg tegen. 2 helden hadden zich aangemeld:

Bionda Charlier zong en danste een mooi lied. Dit werd natuurlijk gewaardeerd met een prachtig applaus en een envelopje. Milloy Stevens zong het André Hazes' lied "Hij leeft". Ook voor Milloy werd hard geklapt. De band Drinks Only nam de regie over en tot 18:00 uur werd er flink gedanst en gelachen. Burendag gaat daarmee de boeken in als zeer geslaagd en dit succes werd natuurlijk ook gevierd. Het terrein rondom het MFC werd schoner opgeleverd dan dat we het vonden.

 

Kijk voor de fotoreportage op de facebooksite van "Buren dag Sanderbout".

 

Een speciaal "dank je wel" aan onze sponsoren DSM Dyneema, Gemeente Sittard-Geleen, Oranjefonds, MFC Onger de 2 tores, Wegenbouw BLM, Van Wijnen (meer dan bouwen), transportfirma Wetron, matinee Kumpulan Mutiara, meewerkende verenigingen en onze vrijwilligers.

 

De initiatiefgroep Sanderbout steunt de activiteitencommissie van VV Sanderbout met 145 zakjes snoep voor de Halloweentocht op 2-12-2017. Veel griezelplezier.

Facebooksite: Buren dag Sanderbout, Facebooksite: Sanderbout Same is sjoonder. Aanmelding op deze sites via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Burendag 2017

 

De initiatiefgroep dankt de sponsoren en steunt de kookclub José Ots met nieuwe kookpannen.

 

De initiatiefgroep is bezig met de voorbereidingen van Burendag Sanderbout 2017 op zondagmiddag 24-9-2017. Het Thema dit jaar is “Talent in de buurt”. Iedereen die mee doet: Veel succes met de voorbereidingen. Burendag betekent een gezellig samenzijn met alle buren van Sanderbout. Om dit samenzijn te bevorderen wordt gezorgd voor gratis gezelligheid (DJ en orkest Drinks Only), wordt gratis koffie, thee en ranja geschonken, zijn er gratis marktkramen voor inwoners en verenigingen, gratis popcorn en suikerspin voor kinderen en zorgt Olga voor de lekkerste saté voor een redelijke prijs. Voor frisdrank of een lekker biertje kun je tegen betaling terecht bij Jeroen en Cindy van het MFC.

 

De scholen zijn als talentscouts benaderd en we hopen vele talentjes uit MijnZuid te begroeten. Niels Sievers (ons landelijk bekend talent uit Sittard) komt optreden en zodoende samen met onze eigen talentjes een succes van Talent in de buurt op Burendag 2017 te maken.

 

Naast de expo in het schip van de kerk, het 6 persoons orkest is gratis gebruik van een speeltrailer, een zweefmolen, een springkussen en andere attracties mogelijk. Laten we hopen op goed weer en vele bezoekers rondom en in het MFC. Valt het weer tegen dan worden de activiteiten verplaatst naar het schip van de MFC. Dus bij goed of slecht weer. Een bezoek aan burendag Sanderbout blijft aantrekkelijk!

 

Om e.e.a. mogelijk te maken wordt samengewerkt met scholen, verenigingen en groepen in MijnZuid/Sanderbout. Na vele jaren rondom café d’n Hook dit jaar een fijne samenwerking met het nieuwe MFC. Om dit mogelijk te maken worden externe sponsoren benaderd. Onze vaste sponsoren zijn de gemeente Sittard-Geleen en het Oranjefonds. Ook worden per jaar sponsoren benaderd die (in dat jaar) een speciale band met Sanderbout hebben. Dit jaar wederom de firma Wetron (dank je wel Lei Willems) die een vrachtwagentrailer beschikbaar stelt zodat het orkest “Drinks Only” en de DJ (gesponsord door het MFC) hoog en droog kunnen optreden. Ook zijn wederom de firma’s die in Sanderbout aan het werk zijn benaderd om de initiatiefgroep en daarmee de buurt te sponsoren. Dank aan de bouwfirma’s van Wijnen en BLM. Ook de zondagmiddag matinee Kumpulan Mutiara steunt burendag door een mooie financiële bijdrage en de verkoop van Saté.

 

Maar dit jaar heeft de initiatiefgroep een meevaller. Onder de noemer van “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” gaan we een gift ontvangen van DSM Dyneema Heerlen. Met deze eenmalige gift zal Burendag 2017 en 2018 extra glans krijgen en kon de initiatiefgroep de kookclub van José Ots na de verhuizing van café d’n Hook naar de MFC verblijden met nieuwe pannen. (De oude pannen gebruikt op gas bleken niet meer geschikt voor de nieuwe kookapparatuur in de MFC). José; veel plezier toegewenst met de pannen waarmee jij weer onze inwoners die wekelijks bij je komen eten verblijdt.

 

Een hartelijk “dank je wel” aan bovengenoemde sponsoren, samenwerkende verenigingen, groepen én vrijwilligers die het organiseren van Burendag Sanderbout mogelijk maken.

We hopen natuurlijk in de komende maand nog extra giften van sponsoren te ontvangen, in dat geval kunt U ons bereiken via onderstaand emailadres en wordt dit in de evaluatie bekend gemaakt.

Dank je wel en tot ziens op zondagmiddag 24-9-2017

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws initiatiefgroep

 

Facebook “Sanderbout same is sjoonder”

 

Bij de afsluiting van het sociaal programma MijnZuid werd door de initiatiefgroep bovenstaande facebooksite gepresenteerd.Inmiddels zijn we enkele maanden verder en zie je dat regelmatig evenementen van en voor Sanderbout op deze site worden geplaatst.

 

Ook zien we dat soms (nog) niet naar deze site gekeken wordt en er meer evenementen op één dag plaatsvinden.

 

Dat is jammer want het is net de bedoeling om meerdere evenementen op dezelfde dag te voorkomen en samenwerking te bevorderen. Bent U organisator van een evenement en wilt U dubbele evenementen voorkomen? Kijk dan eerst op de facebooksite “Sanderbout same is sjoonder”.

 

Wilt U een evenement plaatsen? Neem dan contact op de beheerder Andy Boudewijn.

 

Burendag 2017

 

De initiatiefgroep is ook bezig met de organisatie van Burendag 2017. Burendag betekent een gezellig samenzijn met je buren (in dit geval bedoeld voor alle buren in Sanderbout). Om dit samenzijn te bevorderen wordt gezorgd voor gratis gezelligheid (orkest en attracties), wordt gratis koffie, thee en ranja geschonken, zijn er gratis marktkramen voor inwoners en verenigingen, gratis popcorn en suikerspin voor kinderen en zorgt Olga voor de lekkerste saté voor een redelijke prijs. Voor frisdrank of een lekker biertje kun je tegen betaling terecht bij Jeroen en Cindy van het MFC. Als tegenprestatie helpen Jeroen en Cindy de organisatiekosten laag te houden.

 

Het thema voor deze burendag wordt “Talent in de buurt” en dat betekent dat we op zoek zijn naar talent. De scholen zijn inmiddels als talentscouts benaderd en we hopen vele talentjes uit MijnZuid te begroeten. Grijp deze kans en start met oefenen want wellicht kun je later meedoen aan Holland’s got talent. (Net als Niels Sievers uit Sittard die ons komt helpen van deze middag een succes te maken).

 

Naast een 6 persoons orkest, een speeltrailer en vele andere attracties proberen we weer een succes te maken van deze middag en hopen we op goed weer en vele bezoekers rondom en in het MFC. Valt het weer tegen dan worden de activiteiten verplaatst naar het schip van de MFC. Dus bij goed of slecht weer. Een bezoek aan burendag Sanderbout blijft aantrekkelijk!

 

Op dit moment zijn we actief bezig met de aanvraag van de vergunning en het zoeken naar sponsoren om deze dag mogelijk te maken. Gezien dat budgetten steeds naar beneden bijgesteld worden is het steeds moeilijker om het vorige jaar te overtreffen. We hopen dit jaar naast reguliere subsidies en een bijdrage van het oranjefonds op gulle bijdragen van de middenstand en bedrijven in de buurt. Als tegenprestatie zullen we de bedrijven die ons helpen natuurlijk op de posters promoten. Wij hebben er zin in, U ook? Zet Burendag Sanderbout, zondagmiddag 24-9-2017 alvast in uw agenda.

 

Met vriendelijke groet

Initiatiefgroep Sanderbout m.m.v. vele vrijwilligers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws initiatiefgroep

 

Tijdens de onthulling van het kunstwerk “meisje met springtouw” werd de tekst van -oud leerling kleuterschool Bambino, don Bosco- en Augustinusschool Math Osseforth voorgelezen. Math is een trouwe www.Sanderbout.nl lezer, vroeg naar de status van het kunstwerk en wilde graag bij de onthulling erbij zijn, maar kon door omstandigheden niet aanwezig zijn. Daarom schreef hij een kort verhaal over ons meisje met springtouw. Zoals beloofd wordt de tekst in Sittard tussen de Rails geplaatst.

 

Het verhaal van een spelend kind De afbeelding van het meisje dat touwtje springt lijkt zeer geschikt als wandversiering in een basisschool; het is vrolijk en speels. Maar er gaat meer schuil achter dit kind dan op het eerste gezicht lijkt. Het is feestelijk onthuld op zijn nieuwe plek na de verbouwing van de voormalige Maria Goretti school tot Augustinusschool. Op datzelfde moment werd in de centrale hal van de school een groot reliëf onthuld, eveneens ontworpen door zuster Marie Louise Hébrard, één van de zusters Augustinessen van Sint-Monica. Dat grote reliëf toonde vijf episodes uit het leven van de H. Augustinus (354-430 n.C.), leraar, bisschop, kerkvader en zoon van de H. Monica. Te zien waren Augustinus met zijn leerlingen, Augustinus in gesprek met zijn moeder, zijn doop door de H. Ambrosius en de tocht van de gelovigen naar de stad Gods. Het zijn de bepalende momenten uit zijn leven zoals hij ze zelf heeft beschreven in zijn Bekentenissen. Maar heel opvallend is dat het allerbelangrijkste moment uit dat verhaal en uit zijn leven, ontbreekt: het moment van zijn daadwerkelijke bekering. Als Augustinus in grote tweestrijd is wat te doen met zijn leven, krijgt hij een teken van God. En dan weet hij het. In zijn boek vertelt hij daarover dat hij met een vriend in de tuin was, in grote worsteling met zichzelf. Hij rende weg van zijn vriend en gooide zich in vertwijfeling op de grond. Terwijl hij daar lag, hoorde hij van ergens buiten de tuin, op straat, de stem van een kind, ‘van een jongen of een meisje’. En dat kind herhaalde telkens op zangerige toon twee woorden: tolle lege.

 

Augustinus veronderstelde dat het een of ander kinderspelletje was dat hij niet kende. Maar toen drong het tot hem door; de woorden waren tot hem gericht. Tolle lege betekent: neem op en lees. Hij sprong op, rende terug naar zijn vriend en griste het boek van tafel dat ze lazen. Het was de bijbel die openlag bij Paulus brief aan de Romeinen, die hem opriep af te zien van zijn zondig leven en Christus te volgen. Heel vreemd dat deze cruciale scene niet werd afgebeeld in het grote reliëf van Augustinus’ leven. Zo komen we bij het meisje dat vrolijk touwtje springt. Dit is niet zo maar een vrolijk kind; dit is het cruciale bekeringsmoment van Augustinus. De tekst die erbij staat verraadt het: neem en lees. Het is het spelende kind dat Augustinus hoorde spreken met de stem van God, ‘een jongen of een meisje’. Ik denk dat het zeer toepasselijk is dat voor een meisje is gekozen, in de voormalige Maria Goretti, de meisjesschool van Sanderbout. En het touwtje springen, ach, wie weet, misschien sprongen zelfs de Romeinen touwtje. Het is jammer dat beide reliëfs in de school gescheiden waren; het meisje maakt het levensverhaal van Augustinus pas echt volledig en geeft het betekenis. Mooi is dat het meisje nu een nieuw thuis gevonden heeft in wat onze kerk was en nu onverminderd de ontmoetingsplek is; het meisje, vrolijk en speels, vermaant en roept, en herinnert aan Augustinus, aan Monica, aan de zusters Augustinessen en aan de vele generaties kinderen die in de Sanderboutse scholen hebben gespeeld en gelezen. Hopelijk voor altijd.

 

Math Osseforth, H.I.Ambacht, maart 2017

 

Math, bedankt voor je blijvende betrokkenheid met Sanderbout! Facebook site Sanderbout Same is sjoonder

\

Wil je activiteiten bekend maken dan biedt bovenstaande facebooksite uitkomst om dit in de buurt bekend te maken. Activiteiten en evenementen kunnen via de webbeheerder Andy Boudewijn geplaatst worden.

 

Tip:

 

Via whatsapp kun je zoeken naar de app “Nextdoor”. Via Nextdoor kun je je dan opgeven voor Nextdoor Sanderbout. Via deze app wordt je op de hoogte gehouden over allerlei nieuwtjes

en advertenties van en rondom Sanderbout.

 

Thema Burendag 2017 wordt: ” Talent in de buurt”

 

Ben je ergens goed in en wil je dit tentoonstellen dan zal burendag 2017 jou de gelegenheid bieden jouw talent te tonen. Het begint klein hier in Sanderbout, maar als je (groot of klein) talent hebt kun je je later ook opgeven voor een andere Playbackshow, of zelfs Idols of “Holland’s got talent”. Begin alvast met oefenen want in september is het Burendag, de dag voor onze talenten. De initiatiefgroep zal ook de scholen voor dit evenement benaderen.

 

Binnenkort start de initiatiefgroep een studie cq. mogelijke samenwerking tussen verenigingen en groepen om te collecteren voor het oranjefonds waarbij elke medewerker de helft van zijn opbrengst kan besteden aan zijn eigen groep of vereniging en de andere helft aan een goed doel wordt geschonken. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Vraag aan de leden van de initiatiefgroep of mogelijk wordt jij benaderd.

 

Voor verbinding en samenwerking

Initiatiefgroep Sanderbout

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuws Initiatiefgroep

 

De initiatiefgroep staat voor samenwerking en verbinden van alle groeperingen in Sanderbout. Ook samenwerking met de verantwoordelijke bestuurders is belangrijk, dus ook daar vervult de initiatiefgroep vaak een “link”. Een voorbeeld hiervan was de afsluiting van het Sociaal Programma op woensdag 22-3-2017. De bestuurders zorgen voor budget en organisatie. Initiatiefgroepleden werken actief mee in de uitnodiging van vrijwilligers en groepen en werkt plannen uit voor de verdere programmering.

Tijdens de afsluiting van het Sociaal Programma MijnZuid op 22-3-2017 presenteerde de initiatiefgroep met trots het voor iedereen bekende kunstwerk “Meisje met springtouw” uit de Augustinusschool. Dit kunstwerk, door de leden veilig gesteld vóór de sloop van de school, werd door kunstenaar John Deckers in een nieuwe vorm gegoten, in MFC gemonteerd en voor en door de inwoners van Sanderbout opnieuw gepresenteerd. Ook de kids kregen een prominente rol in dit programma:

 

• Esmee, leerling op de basisschool “Aan de Meule”, zong een prachtig lied,

• Gijs (ook leerling op basisschool “Aan de Meule”) presenteerde een act van Toon Hermans en

• De meiden van ons majorettekorps de Koelköp dansten de sterren van de hemel.

 

Daarnaast was er (onder voorbehoud) ook tijd gereserveerd voor volwassen optredens van de Roze Elf, groep Einmalig en een kamerorkest van fanfare St. Barbara maar de nadruk van het programma lag op de afsluiting van het project “Sociaal Programma Mijnzuid” en onze verbeterde samenwerking onder het motto “Same is sjoonder”.

Om de toekomstige samenwerking te bevorderen lanceerde de initiatiefgroep Sanderbout de website “Sanderbout same is sjoonder”. Het idee achter deze website is om elkaars activiteiten en evenementen voor iedereen zichtbaar en bekend te maken en zodoende de samenwerking te bevorderen én te voorkomen dat meerdere evenementen op dezelfde datum gepland worden. Elke vereniging of groepering behoudt natuurlijk hun eigen agenda, maar voor de planning van nieuwe activiteiten of evenementen is het handig om te weten welke andere activiteiten in de wijk gepland zijn.

 

Dus bezoek binnenkort https://www.facebook.com/Sanderboutsameissjoonder  om geplande activiteiten en evenementen te bekijken, te bezoeken of je eigen evenementen aan de beheerder door te geven. Dank aan Andy Boudewijn voor de opmaak en het beheer van deze site! Ook werd tijdens de afsluiting Sociaal programma de “Sjmoelengalerie Sanderbout” gepresenteerd in het schip van de MFC. Vele foto’s van verenigingen, groeperingen en met name “vrijwilligers in actie” werden op A1-formaat geprint, ingelijst en gemonteerd. (Bij het schrijven van dit bericht is nog niet bekend wat de reacties waren, maar we hopen vele positieve reacties in ontvangst te hebben genomen). Vervolgens werd na de presentatie van de “Sjmoelengalerie Sanderbout” een foto gemaakt van alle aanwezige vrijwilligers om niemand te vergeten en nogmaals zichtbaar te maken hoeveel mensen zich voor participatie in Sanderbout inzetten.

 

De initiatiefgroep is ook nog steeds op zoek naar een secretaris voor de stichting KIS. Het bestuur wil deze stichting blijven gebruiken om Kunst, Cultuur en “same is sjoonder” in Sanderbout te bevorderen. De bestaande bankrekening en goede boekhouding maakt het ook voor kleine groepen mogelijk om beloningen, sponsoring en subsidies professioneel te ontvangen en te verdelen.

 

Bewegen voor ouderen

Drie keer in de week is het mogelijk om in de MFC te gymmen met sport en spel. Ecsplore organiseert dit bewegen voor ouderen maar eist wel minimaal 10 deelnemers. Naast bewegen is “gezellig samenzijn” ook belangrijk, dus kom eens kijken en geef je op. Meer informatie kun je opvragen bij de leden van de initiatiefgroep of Jeroen en Cindy van het MFC.

 

Zondagmiddag Matinee

Een keer in de maand verzorgt initiatiefgroep lid Olga Vincken een zondagmiddag matinee. Kom lekker dansen tussen 14:00 en 19:00 uur. Ook zorgt Olga voor catering. Benieuwd? Vraag meer informatie bij Olga en/of kijk op de flyers. (o.a. verkrijgbaar in het MFC). Iedereen is bij ons welkom,

Initiatiefgroep Sanderbout

Nieuws inititatiefgroep

 

 

Vanaf februari schuift de initiatiefgroep van de woensdag naar de eerste donderdag van de maand. Dit om anderen die niet op woensdag kunnen ook de gelegenheid te geven om eens aan te schuiven. De vergadering over alles en nog wat begint altijd om 20:00 uur in de MFC. Iedereen, bewoner, (bestuurs-) lid van verenigingen, groepen en wijkplatform is welkom om onder het genot van een drankje aan tafel actualiteiten te bespreken. De agenda wordt bepaald door de aanwezigen.

De volgende thema's komen regelmatig aan de orde:

 

 • • Artikelen in Sittard tussen de Rails en krant;
 • • Leefbaarheid in Sanderbout: wat speelt er en wat kan beter?
 • • Samenwerking en participatie in dienst van onze wijk, ook op verzoek van gemeente of sociale partners;
 • • Samenwerking in evenementen, bijvoorbeeld: Burendag, evenementen bij voetbalclub, in MFC of daar waar men hulp nodig heeft;
 • • Samenwerking tussen groepen en verenigingen: de Initiatiefgroep verbindt!
 • • Evenementen in de wijk (incl. hulp bij sponsoring en het aanvragen van subsidie;
 • • De initiatiefgroep luistert en denkt, helpt en doet mee, alles onder het motto: Same is sjoonder.
 • Wellicht wilt U eens kennis maken of mee praten. U bent welkom in ons MFC Ónger de 2 tores.

Afgelopen maand werd bijvoorbeeld gepraat over de volgende zaken:

 

1. Status van en overlast door de renovaties in de wijk;

 

2. Komt dat zien, de fietsbrug is open: nog niet alles afgerond, maar Sanderbout heeft ‘n nieuwe aansluiting richting stad en sportzone;

 

3. Verenigingen, maar ook de middenstand hebben het erg zwaar. Na kapsalon Bie Pau gaat nu ook de Formido sluiten: wat een klap voor de familie Lelieveld en het personeel! Onze bouwmarkt, altijd vriendelijk en met de beste service. Ook de vaste sponsor voor leefbaarheid, vereniging en evenementen. Sanderbout dankt de fam. Lelieveld en het personeel van Formido voor de fijne samenwerking, serviceverlening en sponsoring: we zullen jullie na de sluiting missen!

 

4. Eerste evenementen in óns MFC. Een uitdaging! Welke vragen en situatie komen op onze wijk af? De Initiatiefgroep denkt mee.

 

5. Plan voor samenwerking tussen initiatiefgroep met wijkplatform en overige groepen, iedereen wordt uitgenodigd om aan te schuiven, immers: "Same is sjoonder"

 

6. Beëindiging Sociaal plan MijnZuid. Elke vrijwilliger in Sanderbout verdient aandacht, elke vrijwillige inzet die vaak onzichtbaar is, maar van onschatbare waarde. En dat zijn er veel, maar hoe weten we wie allemaal vrijwilliger is? En hoe bereiken we élke vrijwilliger? Hoe weten we de verdiensten van mekaar? De Initiatiefgroep heeft aan gemeente en sociale partners voorgesteld om "iedere vrijwilliger uit Sanderbout" centraal te zetten op een nader te bepalen Vrijwilligersdag. (Planning: na de carnaval, info volgt.)

 

7. We willen een actuele, levende “snoeten”-fotowand in het MFC maken. Wie of welke groepen vrijwilliger(s) krijgen voor hun verdiensten dan een bijzondere plaats in het MFC? Wie kan ons hierbij helpen? Graag nodigen we élke fotograaf in Sanderbout uit om voorstellen bespreekbaar te maken en aan te leveren.

 

8. Michel Ramakers en John Dreuning van de stichting KIS hebben aangegeven als bestuurder te stoppen. Dank voor jullie vrijwillige bijdrage aan de (kunst en cultuur in) de wijk. Wie wil helpen om KIS (Kunst en Cultuur in Sanderbout) in stand te houden? We zoeken bestuurders, waaronder een voorzitter en secretaris, dus kom eens praten.

 

9. Sanderbout zag bij de sluiting van de scholen (Don Bosco, later de Maria Goretti en als laatste de Augustinusschool) lijdzaam toe hoe de sociale contacten en daarmee de leefbaarheid verwaterden en veranderden. Leden van de Initiatiefgroep namen het heft (hamer en beitel) in handen en wilden iets uit onze laatste school bewaren. We gingen op zoektocht en besloten, twee dagen vóór de sloop, een van de kunstwerken te demonteren. Nu is het tijd om dit ‘meisje met springtouw’ voor Sanderbout terug te geven, te behouden en een permanente plaats te geven in het MFC. De initiatiefgroep is in samenwerking met het bestuur MFC, kunstenaar John Deckers, Zo-Wonen, ‘de Domijnen’ en de gemeente Sittard-Geleen Sanderbout onderweg dit gerestaureerd kunstwerk uit de Augustinusschool in een nieuwe vorm een plaats te geven. De onthulling van dit kunstwerk vindt (onder voorbehoud) plaats op de nader te plannen vrijwilligersdag.

 

U ziet het, er is van alles om over mee te praten. Komt U de volgende maand meepraten en denken om zo de samenwerking te verbreden?

Namens de aanwezigen, tijdens de initiatiefgroep op 4 januari 2017: Jos, Olga, Bert, Helga, Annie, Wil en Peter. Cindy en Jeroen praten als het kan mee en verlenen gastvrijheid. Tot gauw!

 

Bijeenkomst initiatiefgroep

 

Op uitnodiging van de initiatiefgroep werd op 2-3-2016 een informatieavond gehouden in de instructieruimte van VV Sanderbout. De avond werd bezocht door ongeveer 40 vrijwilligers die in Sanderbout aan de leefbaarheid werken. Alle verenigingen, stichtingen, comités en groepen initiatiefnemers waren uitgenodigd om de samenwerking te verbeteren.

 • In een PowerPointpresentatie kwamen aspecten aan bod om de samenwerking en daarmee de leefbaarheid te verbeteren.
 • Iedereen kreeg de kans om meer bekendheid te geven aan hun doelen en hiermee het wel en wee binnen de vereniging, stichting of groep te vertellen.

Agenda en aandachtspunten

 

1.Voorstelronde

2.Gespreksronde

3.Draagvlak voor samenwerking en/of hulp?

4.Situatie M.F.A.

5.Rondvraag en afsluiting

 
In de voorstelronde stelde iedere vrijwilligers zich voor.  De gespreksronde was meer het inventariseren van verenigingen, stichtingen en groepen. Het doel en het reilen en zeilen binnen deze verenigingen werd toegelicht. Het was hartverwarmend dat iedereen hiervoor een applaus kreeg en het is duidelijk: Vrijwilligers zijn in Sanderbout onmisbaar.

 

Iedereen wil samenwerken, maar iedereen maakt zich ook zorgen hoe het verder moet als de Barbarazaal dicht gaat. Het motto "Same is sjoonder”, samen is mooier, samen sterker werd breed gedragen. Verenigingen, stichtingen en groepen stonden positief in de stellingen en de voorgenomen doelen die op deze avond werden gepresenteerd.

 

Ook de situatie rondom de M.F.A. werd aangesneden en een stukje voorgeschiedenis werd toegelicht. De werkgroep M.F.A. had een uitgewerkt plan, maar dit plan is door de Gemeente geseponeerd. Hierover is veel onduidelijkheid en op dit moment weet niemand hoe het verder moet.

Besloten werd dat de initiatiefgroep om meer duidelijkheid gaat vragen.In de rondvraag werd besloten dat er een vervolg bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 6 april.

 

Inmiddels is bekend dat wethouder L. Geilen en stadsdeelmanager G. Heyman op 6 april van 19:00-20:15 uur in Sanderbout aanwezig zijn om de besproken onduidelijkheid weg te nemen. U, inwoner en vrijwilliger, wordt uitgenodigd om deze bijeenkomst over de M.F.A. bij te wonen.
De precieze plaats, hoogstwaarschijnlijk de instructieruimte VV Sanderbout, wordt tijdig gemaakt. Let op de posters of flyers hierover.De initiatiefgroep helpt om ook deze avond weer tot een succes te maken.

 

De initiatiefgroep dankt iedereen die aanwezig was en deze avond tot dit succes heeft gemaakt.

Samenwerking in de wijk

 

Veel verenigingen hebben het op vandaag moeilijk. Ook hier in Sanderbout.

Als je een feest hebt, is het leuk als inwoners en andere verenigingen ook belangstelling tonen. Dit is niet altijd het geval. Mede daarom zou het fijn zijn als inwoners, groepen, verenigingen en stichtingen samen de schouders er onder te zetten.

 

VV Sanderbout, SOS, zonnebloem en de initiatiefgroep zouden, liefst op korte termijn, met inwoners, afgevaardigde (bestuurs-)leden van andere verenigingen, groepen en stichtingen hier over praten. Daarom gaat de initiatiefgroep proberen deze mensen samen aan tafel te krijgen om samen met hun hierover na te denken en evt. een gezamenlijk doel op te stellen.

Er zou gepraat kunnen worden over:

• Het doel van uw vereniging / stichting / groep

• Individuele / gezamenlijke levensvatbaarheid, draagvlak en toekomst in de buurt

• Wat draag jij of je vereniging bij aan de leefbaarheid en hoe kan het nog beter? Door samen

• Samen te werken en hierover afspraken te maken

• Te spiegelen (met als doel hiervan te leren)

• Eigenaarschap / Betrokkenheid / Gedrag te inventariseren en daar een plan van aanpak mee op te starten.

 

Diversiteit is mooi en dat dient gehandhaafd te blijven. Maar een gezamenlijke doel is ook mooi. Denk aan leefbaarheid, sociale cohesie, burgerparticipatie. Wast de ene hand de andere hand? Dit gesprek, de nieuwe MFA en de nieuwe instructieruimte biedt kansen om de toekomst van ons allen veilig te stellen. Zie dit artikel als uw uitnodiging, maar binnenkort ontvangt ook uw groep, vereniging of stichting een persoonlijke uitnodiging. Komt U ook? Initiatiefgroep i.s.w.m. SOS, Zonnebloem en VV Sanderbout

In gesprek met Arno Hochstenbach

Oud Sanderbouter, dhr. (Arno) Hochstenbach (80 jaar) schuift aan tafel bij. Hij praat met ons over een 5 jaar durend project, een samenvatting van vroeger tot nu op papier. Hij schreef een 200 pagina’s tellend boek over verhalen uit Sanderbout en Ophoven in “Zittisj”dialect.Het boek zou in april 2016 gepubliceerd kunnen worden, maar hij heeft nog hulp nodig;

 • Zou er interesse voor zijn?
 • 300 boeken is het plan; zou dit te veel of te weinig zijn?
 • Is hulp bij de financiering mogelijk? (Subsidies of andere financiële bijdragen?)
 • Wat is een geschikt moment om het boek te presenteren?

Om ons een indruk te geven leest en zingt hij uit het script voor. Wow, wat geweldig! Iedereen was onder de indruk en de initiatiefgroep geeft aan dat ze Arno graag willen helpen. Wat een geweldig burgerinitiatief. Kunnen we de presentatie niet koppelen aan de opening van de nieuwe MFA? Diverse opties worden besproken en afspraken gemaakt. We houden U op de hoogte.

Zit U ook met vragen, kom langs want meer mensen weten meer dan één. De initiatiefgroep helpt.Om Sanderbout ook kennis te laten maken met dit in dialect geschreven script hieronder een voorproefje. We hopen na publicatie meer te weten te komen over draagvlak binnen en buiten de wijk. We kunnen begrijpen dat het dialectlezen tegen valt. Laat U niet afschrikken want na 2 pagina’s gaat het bijna van zelf!

Deel 1: voetballe of ’t koor?

Ich góng in Ophaove nao sjool, en  zout in de 4de klas bie meister Ehle. Oet die klas haw de meister twee voetbalelftalle same gesjteld. Dat ware allemaol kènjer wo van de pap voetbalde of aan ‘n angere sjport doug. Miene pap voetbalde bie de V.V.Sanderbout. Ich sjtóng dus opgesteld, mer waas benuut waat dao van terech moosj kómme. Ich haw nog noots taenge ‘ne bal getrap. Mit de ganse klas gónge veer nao Sanderbout.

’t Voetbalveldj loug doe langs de Riekswaeg aan de Ericasjtraot en de Tulpesjtraot. In Ophaove waas doe nog gein voetbalveldj. De meister zelf waas de sjeidsrechter. De wedsjtried waas nog gein vief minute aan de gang doe flödde hae al en koum ‘r op mich aaf en zag: “Jij kunt helemaal niet voetballen, naar de kant jij.” Mer dat haw ich al verwach.

Wie veer trök in de sjool waore gouf de meister mich ei breifke en daomit sjikde hae mich nao meister Wolfs van de 5de klas. Dae bekeek zich dat breifke, leip nao ‘ne kas en haolde dao ein viool oet. Aandachtig loesterde ich nao ’t wieske dat hae sjpeelde en nao de vraem weurd die hae daobie zóng. Hae doug ’t mich nog eine keer veur en leit ’t mich doe

naozènge. Ich zal ze noots vergaete: “Ro-don-den-dron-ro-don-den-dron. Dat wieske sjpeelde hae jedes keer opnuuts, en jedes keer begoosj  ‘r ein toon hoger. Hiedoor moosj ich ummer hoger en hoger zènge. Wie hae de viool oet zien henj lag, keek ‘r mich vruntjelik aan, lag ein handj op miene sjouwer en zag: “Vertel dit aan je vader en moeder. Vinden zij het goed, dan had ik je graag gezien op de eerstvolgende repetitie van ons jongenskoor in de kerk.” Dat sjtóng mich waal aan.  Greutsj wie ’ne paesjkeutel koum ich thoes en vertèlde ich waat ich haw mitgemaak. Mam waas sjus zo enthousiast wie ich. Pap neit, dae zag: “Waat? Geis doe bie die patesj zènge? Dao kump niks van in. Mer nao väöl sjmeike, en mit hulp van de Mam, maogde ich toch gaon……

Eine belangrieke sjtap in mien laeve!

Deel 2: De rat

Pap haw oppe zölder ziene doevesjpieker. Dao haw hae las van ratte, die koume op ’t vouwer aaf. Zo haolde hae èns ein rat oet de val en wós neit direk wohaer daomit.

Ónger oppe sjtraot heurde hae de vrouluuj oet de buurt kwebbele. Die sjtónge aan de gruintekar van Hermans. Die vrouluuj  hawwe allemaol get gruinte in de sjolk.

’t Zöldervinsterke sjtóng aope, pap keek èns nao ónger mer zoug niks. Hae maakde ‘n sjatting wo dat gekwebbel vanaaf koum en dach: “Dat mót lökke,” en sjmeet die rat nao ónger.

Wie die rat opèns tösje die vrouluuj in veil, sjprónge die sjrevend oeterein. Waat eesj in hunne sjolk zout loug noe allemaol oppe sjtraot. Mam, die de vinstere baove aan ’t wesje waas zoug zich die pantomiene aan.

De gruinteboer, dae in de meining waas dat die rat euver de moer van bie de Sjpiek waas gekómme, sjmeet dat bees daohaer trök. De Sjpiek, dae in ziene haof aan ’t sjpitte waas, kreeg die rat in ziene nek. De Sjpiek, toch al zo’ne netekop, koum wie ‘ne dölle sjtier aanrenne en sjreefde: “Geluientich, wae waas dat?” Bet Janisse, die bie häöm taengeneuver woonde, wees op Hermans. Ocherm dae man, dae toch al zo’n rooi dröpkesnaas haw, kreeg noe ‘ne gans rooje kop. Normaal waas dae neit op zien mundje gevalle. Mer noe, mit dae opgedrede Sjpiek veur zich en ouch nog mit ein sjtaeksjöp in zien henj. Hae haw ’t d’r neit op sjtaon. Gelökkig bleef ’t daobie. Mer wae haw ’t dan waal gedaon, Jao, Pap van ós. Dae waas óngertösje van de zölder aafkómme en sjtóng same mit Mam dat toneel te bekieke. Hermans gebroekde zien versjtandj en excuseierde zich: “Kóm Spiekesj, zandj d’reuver, hie höbs te ei bösselke more.” De Sjpiek pissig: “Ich höb van dich gein more neudig, die höb ich zelf……

Deel 3: Oetzich op d’n optoch.

In de bekkerie verluchde ich mich aan ‘ne zak mael. Zo’ne zak haw doe ei gewich van 50 kilo. Later is ein wèt óntsjtange, dat alle 50 kilo zakverpakkinge, wo ónger mael, veevouwer, cement en ich weit neit waat allemaole, neit zjwaorder maogde zeen dan 25 kg. Te laat! Ich haw ’t plekke.

Mien klachte waore van daen aard dat ich van de sjpecialis zös waeke plat moosj blieve ligke. Ich woonde doe in de Veesjtraot baove de Coperatie. In de woonkamer haw mich mien sjoonvader ’n einpersoons bèd neier gezat. Dao waas ’t gereifeliker ligke wie oppe sjlaopkamer.

In daen tied waas Sanderbout ’n vrie jónge parochie. Ich zóng in ’t kirkekoor. Pierre Hansen oet de Tulpesjtraot, eine van mien zangersvrunj, koum mich opzuike. Dat waas ’n paar daag veur de vastelaovend. Pierre vónj ‘t mer niks dat ich noe sjus mit de vastelaovend in bèd moosj blieve. “Mer doe kèns maondig van hie oet waal fein nao den optoch kieke es dae langs kump,” meinde hae. Ich moosj ‘m taengesjpraeke en zag: “Jao Pierre, dat haws doe gedach, ich mót plat blieve ligke. Nei, nao d’n optoch kieke dat geuf niks.”

’t Zaoterdigs sjtóng Pierre aan de deur mit veier veilingskiste.

En of ich nao daen optoch höb kènne kieke. Mie bed loug noe geliek aan de vinsterbank. Wie d’n optoch de Veesjtraot opkoum haw mich Rosalien de vinster wagewied aope gezat.

Van baovenaaf kieke waas ei sjoon gezich. Ich koosj neit alles zeen waat oppe sjtraot gebeurde. Mer waat ich waal goud mitkreeg waas de prinsewage. Hoog baove d’rop, op gelieke heugte mit mich, sjtóng Prins Math de 1sjte , Mat Niebele. Zien Hoogheid haw mich gesjaote en de appelsiene vloge mich óm de ore…..

In gesprek met wijkagent

De initiatiefgroep was in oktober in de Forum aanwezig tijdens een Veiligheid preventie dag voor de burger. Na een eerste kennismaking met wijkagent Luuc van Hoof vertelde hij met hartstocht een mooi verhaal over buurtpreventie en de successen in de wijken Ophoven, Windraak en Geleen Zuid. Dit was de aanleiding om Luuc ook uit te nodigen voor een kennismaking met de initiatiefgroep Sanderbout. Kunnen we iets voor elkaar betekenen?

Wijkagent Luuc plande zijn werk zo dat hij deze afspraak kon nakomen. In zijn vrije tijd, zoals alle leden, werd kennis gemaakt en kwamen we op het punt succes van de buurtpreventieteams in andere wijken en het feit dat er nog onvoldoende draagvlak is in de wijk Sanderbout. Luuc maakt de drempel erg laag door duidelijk aan te geven dat als je interesse hebt voor een eigen buurtpreventieteam je niet veel verplichtingen hebt.

Als vele mensen elke maand 1 of 2 uurtjes van hun vrije tijd zichtbaar in de wijk zijn, is dit al voldoende. Als je enthousiast raakt kun je meer afspraken inplannen met buurtgenoten. Ook opleiding kwam ter sprake. Natuurlijk krijg je do’s and don’ts (wat je wel moet doen en vooral niet moet doen) geleerd. Maar nogmaals; het gaat vooral om de zichtbaarheid van buurtpreventieteams waardoor gedrag van anderen beïnvloed wordt.

Wil je meer weten over dit thema praat eens met Helga Schüler, een van de initiatiefgroepleden, of kijk op http://www.buurtpreventiesittard-geleen.nl/

De initiatiefgroep raadt medewerking aan en zal proberen mensen in de wijk hiervoor te enthousiasmeren.

Voor een veilig en leefbaar Sanderbout, Initiatiefgroep Sanderbout

 Copyright © 1963-2017 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.