Inbraken

 

Grotere inbraakkans tijdens de donkere dagen

 

Met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. U loopt dan een verhoogd risico om slachtoffer te worden van een woninginbraak. Onderstaand 10 inbraak preventietips voor de donkere dagen.

 

  1. Sluit uw woning ALTIJD goed af. Ook als u maar even weg bent Boven staat er nog een raam open, maar u neemt niet de tijd om deze even af te sluiten, want “u bent toch maar even weg”. Juist hiervan maken inbrekers gebruik.
  2. Trek uw voordeur niet alleen dicht. Draai hem op slot met uw sleutel Vaak trekt u snel de voordeur achter u dicht als u weggaat. De deur vergrendelt dan automatisch, maar dit betekent niet dat hij op slot zit. Een inbreker kan een stukje plastic tussen de deur en het kozijn drukken en uw deur is binnen 5 seconden open.
  3. Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting verlichting In de herfst en de winter is het vaak al vroeg donker. Laat daarom een lampje branden als u weg gaat. Maak eventueel gebruik van tijdschakelaars. Zo laat u een bewoonde indruk achter in uw woning. Ook kunt u gebruik maken van bewegingsmelders voor de verlichting.
  4. Haal uw sleutels ’s avonds uit het slot Haal uw sleutels, na het afsluiten van de deur, ’s avonds uit de deur. Wanneer u ze in het slot laat hangen kan een inbreker eenvoudig inbreken door een gaatje te boren onder het slot, en vervolgens uw sleutel om te draaien met een ijzerdraad. Leg uw sleutels op een vaste plek waar uw medebewoners of gezin ze snel en gemakkelijk kan vinden.
  5. Wees niet behulpzaam bij het opklimmen Haal losliggende ladders en vuilnisbakken weg en leg ze vast op een plek waar ze niet gebruikt kunnen worden om op te klimmen naar een plat dak of raam op de eerste verdieping.
  6. Verstop geen sleutels buiten op “geheime plekken” Sleutels onder deurmatten of bloempotten zijn niet verstopt. Dit zijn plekken waar inbrekers als eerste kijken of er sleutels verstopt liggen.
  7. Gebruik Whats-app om inbraken te voorkomen WhatsApp wordt in steeds meer gemeenten gebruikt om inbraken te voorkomen. Maak samen met een aantal buren uit uw omgeving een WhatsApp groep aan waarin u elkaar informeert over eventuele verdachte personen, voertuigen of situaties. Zo heeft u als het ware een digitale buurtwacht. Vertrouwt u het niet? Meld dit dan ook bij de Politie.
  8. Berg uw autosleutels goed op Een inbraak in uw woning is al vervelend genoeg, maar inbrekers vervoeren de buit graag met uw auto. Berg uw autosleutels daarom goed op.
  9. Gaat de bel? Kijk wie er voor de deur staat Doe nooit zo maar de deur open. Kijk eerst door het glas wie er voor de deur staat. Indien u geen of mat glas in uw deur heeft, maak dan gebruik van een deurspion. Kent u degene voor de deur niet? Maak dan ook gebruik van een kierstandhouder.
  10. Zorg voor stevig inbraakwerend hang- en sluitwerk Woningen die voorzien zijn van inbraakwerend hang- en sluitwerk hebben een aanzienlijk lagere kans op een geslaagde inbraak.

Voor uitgebreide preventietips zie www.politie.nl

 Copyright © 1963-2020 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.