Actueel

Garageverkoop succes

 

Op 16 juli was de garage verkoop het was het eerste jaar dat dit wij organiseerden. Er was commentaar dat het op een te laat tijdstip was maar wij konden niet anders Dit omdat wij het overgenomen hebben en het op een zeer korte termijn moesten organiseren.

 

Wat wij zeer betreuren is dat enkele mensen niet wilden betalen en later gingen staan zonder zich aan te melden .De opbrengst is notabene voor de eigen jeugd van Sanderbout voor de St Maarten optocht en de organisatie houdt hier echt niks aan over. Als men kijkt kost het alleen maar geld papier ballonnen inkt voor het printen enz enz.

 

Wij willen dan ook vriendelijk verzoeken om dit het volgend jaar niet meer te doen. Hiervan hebben we de nieuwe datum ook al vast staan en dat is zondag 17 juni 2018. Dat is een stuk vroeger en hopen hier de mensen mee tegemoet te komen.

 

De organisatie

Bezoek kerstmarkt

 

Dit jaar gaan we op 28 november naar de Kerstmarkt in Essen. We vertrekken om 9:00u in Sanderbout vanaf de kerk en vertrekken om 18:00 uur in Essen voor de terugreis.

 

De kosten voor deze gezellige reis bedragen € 18,00.

 

Aanmelden bij Annelies Halmans, Redesastraat 39 (óf Veestraat 51).

Filmproject

 

Film vóór en dóór jeugd in Sanderbout

 

Op 3 oktober start een uniek filmproject voor je jeugd van Sanderbout.In samenwerking met De Domijnen en Partners in Welzijn gaat acteur en regisseur Ron Roumen (53) aan de slag in de Sittardse wijk om samen met de jeugd een echte filmproduktie te realiseren. Het project onder de pakkende titel ‘SuperSanderbout’ is bedoeld voor de jeugd van 10 t/m 15 jaar.

 

In het kader van ‘Kunst in de Wijken’ heeft het bedrijf van Ron Roumen (Produktiehuis Inzuid) een uniek concept bedacht waarin de jeugd van Sanderbout hun eigen verhalen en belevenis in de wijk laat zien in een filmserie. Tot en met december vinden er wekelijkse workshops plaats waarin de talenten van de individuele deelnemers wordt gescand om zodoende te komen tot een volwaardige samenstelling van een filmcrew. Iedereen heeft bepaalde ambities en talenten om invulling te geven aan de diverse onderdelen van zo’n crew. Cameramannen/vrouwen – licht, geluid, decor, visagie, editors en natuurlijk acteurs worden klaargestoomd om aan de slag te gaan.

De verhalen van de wijk door de ogen van de jeugd worden vervolgens in 4 separate vlogs samengebracht tot 1 produktie die op zaterdag 2 december in premiere gaan in het MFC Sanderbout.

 

Regisseur Ron Roumen hoopt op deze manier jongeren te motiveren om hun visie op de wijk handen en voeten te geven. “Ik hoop dat er een levendige discussie ontstaat tussen de jeugd en de bewoners, verenigingen en beleidsmakers in de wijk. Begrip en progressie mét en voor elkaar is dan ook één van de speerpunten in deze produktie” aldus Roumen. Daarnaast krijgen de jongeren de kans om kennis te maken met alle aspecten van een professionele filmproduktie. Leren , werken , ontdekken en lol hebben zijn de ingrediënten die Ron Roumen bijeen heeft gebracht in SuperSanderbout.

 

Produktiehuis Inzuid werkt in dit project samen met

 • -Michael van Thoor van muziekstudio Record-Noize uit Sittard.
 • -Melvin Gijzen van Lacreafilm, wiens roots in Sanderbout liggen.
 • -Ben Peeters van OfficieelBen, wiens Youtube kanaal meer dan 70.000 abonnees heeft.

Er is een speciaal promofilmpje online om de jeugd te motiveren zich vóór 27 september a.s. op te geven voor dit project. Het filmpje kan bekeken worden via social media: https://www.youtube.com/watch?v=FpmuWLaTR0U

 

Opgeven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bedankt

 

Hierbij willen we iedereen bedanken voor de gezellige uren die wij als uitbater van Café d’n Hook in de afgelopen 7 jaar hebben mogen genieten. Ook spreken we graag onze dank uit naar de verenigingen die ons in de afgelopen7 jaar bij ons aanwezig zijn geweest hun dan ook bedanken voor de waardebonnen en cadeaus die we hebben mogen ontvangen. Een speciaal dank gaat dan ook naar D.J Wullem voor alle jaren voor de verzorging van de muziek met de carnavals dagen e.d.

 

Maar ook naar alle artiesten die in de afgelopen 7 jaar bij ons de dansvloer zijn gepasseerd zijn het waren er toch wel heel wat zoals Rikske , Erwin, Ludy v Dijk, Nic Gielisen en dan niet te vergeten Bonnie St Claire het is eigenlijk teveel om op te noemen. Hierbij doen we ook onze dank uitspreken naar GL. Expres , Mario Biesman en Marleen Mols waar we veel aan te danken hebben.

 

Onze speciale dank gaat dan ook uit naar alle genodigde gasten die op onze afscheidsavond aanwezig zijn geweest en het tot een geweldig feest hebben gemaakt maar ook bedanken we die avond ook iedereen voor de mooie bloemen en de cadeaus die we hebben mogen ontvangen.

 

Maar vooral ook een speciaal dank naar Mario en Rosemarie die deze laatste avond voor ons mogelijk gemaakt hebben voor het verzorgen van het geluid.

Beste mensen het gaat jullie goed we zullen ons vast en zeker nog wel zien.

 

Karel en Paola

Bewonersbijeenkomst

 

 Geachte inwoner en leden van verenigingen/wijkplatform en organisator van activiteiten,

 

Namens de bestuurders van de projectorganisatie Mijn Zuid nodig ik u uit voor een bewonersbijeenkomst die gehouden wordt op 10 oktober om 19.30 uur in MFC Onger de 2 Tores, Bremstraat 7 Sanderbout/Sittard.

 

Bij deze bijeenkomst zijn aanwezig: De heer Ton Mans van Zowonen en de wethouders Leon Geilen en Ruud Guyt van de gemeente Sittard-Geleen

.

Zij willen met u terugkijken naar Sociaal Maatschappelijke activiteiten in 2017, na afsluiten Sociaal Programma MIJN Zuid op 31 december 2016.

Bedevaart Kevelaer

 

Bedevaart Sittared-Kevelaer op maandag 11 september

 

De meest Nederlandse bedevaartplaats van Duitsland viert feest. Het is dit jaar 375 jaar geleden dat de marskramer Hendrik Busman op weg van Geldern naar Kleef een stem hoorde, die hem de opdracht gaf om een kapelletje te bouwen. Niet lang daarna werden er onverklaarbare genezingen gemeld. Dat was het begin van Kevelaer als bedevaartplaats. De regio hoorde indertijd tot het bisdom Roermond. Daarom werd op last van de toenmalige vicaris-generaal van Roermond in Venlo een synode gehouden om de gebeurtenissen in Kevelaer te onderzoeken. En ze werden als authentiek beoordeeld. Vanaf dat moment mocht het stadje zich officieel als bedevaartsoord presenteren.

Direct kwamen er ook vanuit onze regio bedevaarten op gang. Sommige van die bedevaarten bestaan nog steeds, zoals de bedevaart die de Broederschap Sittard-Kevelaer al sinds 1669 organiseert.

 

Ieder jaar trekt deze Broederschap met velen vanuit Sittard en wijde omgeving ter bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. Dit jaar is de bedevaart op maandag 11 september. Gaat u ook mee?

 

Er zijn opstapplaatsen in verschillende wijken en dorpen – waaronder Sanderbout – waarna alle bussen zich verzamelen bij “Op de Vos” in Nieuwstadt. Vandaar is om 8.30 uur het gezamenlijke vertrek naar Kevelaer. Het programma in Kevelaer is:

 • 10.15 uur Aankomst in Kevelaer, waarna processie naar de basiliek.
 • 10.30 uur Plechtige Hoogmis in de basiliek, waarna processie naar de Kaarsenkapel.
 • 15.00 uur Grote Kruisweg in het Mariapark en kleine Kruisweg in de Pax Christikapel.
 • 17.30 uur Plechtig Lof in de Basiliek met onze hulpbisschop Mgr. De Jong.

Aansluitend trekken we in processie langs de Genadekapel en daarna gaan we weer terug naar de bussen voor de terugreis naar Sittard en omstreken. Tussen de plechtigheden is er voldoende tijd voor ontspanning. Zo zijn in het gezellige stadje tal van winkels en restaurants.

Aanmelden: Buskaarten zijn tot dinsdag 29 augustus verkrijgbaar bij: (voor Sanderbout) mevr. Hoofs, Augustinessenhof 4, 6134 VR Sittard, tel. 06-14382353; (voor Ophoven) mevr. Vahsen, Rijksweg Zuid 122-6, 6134 AD Sittard, tel. 06-54290322. Een buskaart kost € 18,-- per persoon.

 

Meer informatie? Bel met de heer Frans Tummers: telefoon (046) 4520590.

Tweede druk

 

Vorig jaar verscheen het boek “Vruiger bie ós thoes” van Arno Hochstenbach. Dit boek was al snel uitverkocht. Aanleiding voor een tweede druk van dit boek. Heeft u interesse in dit boek, neem dan contact op met de schrijver: 046-4749539 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het boek is geschreven en in het Sittards dialect en handelt over de tijd van net voor de Tweede Wereldoorlog, de oorlogstijd zelf en de wederopbouw erna. Het idee om een boek te gaan schrijven is ontstaan op een van de vele verjaardagen binnen onze familie. Tijdens deze gezellige bijeenkomsten kwamen steeds anekdotes en herinneringen over het wel en wee binnen de eigen familie en naaste omgeving ter sprake. Op een gegeven moment werd de vraag gesteld waarom al die verhalen niet eens op papier gezet konden worden. Het boek handelt niet alleen over de eigen familie maar grotendeels ook over het oude Sanderbout toen het nog een mijnwerkerskolonie was.

 

De mannen werkten hard in “de koel” en de vrouwen deden hun best om het gezin en het huishouden draaiende te houden. De gezinnen waren groot en dat in een tijd van schaarste. Deze omstandigheden, hun voetbalclub en hun liefde voor de duiven zorgden ervoor dat er sprake was van een grote saamhorigheid die mede als inspiratie gediend heeft voor dit boek.

 

Veel leesplezier

50-jarig huwelijksfeest

 

Op 17 juni 2017 zijn Thijs en Gert van Tilborg 50 jaar getrouwd. Gedurende al die jaren wonen ze in de Ranonkelstraat. Inmiddels zijn er 2 kinderen (een dochter en een zoon) en 3 kleinkinderen.

 

<p[> Thijs is prins geweest bij de CV de Koelkop en ook jarenlang lid van de vereniging. Zijn vrouw Gert is jarenlang lid geweest van de Rozeknupkes. Allebei hebben ze deel uitgemaakt van het Optohtcomité Sanderbout, waar Thijs destijds voorzitter van was. Ook is Thijs voorzitter geweest van de bejaardensoos. Nog steeds is hij lid van het wijkplatform.

 

Van harte gefeliciteerd en nog vele gelukkige en gezonde jaren samen.

Volkstuinen beschikbaar

 

Werk je graag in de buitenlucht ? Even buiten de dagelijkse sleur tot rust komen ! Heb je wekelijks voldoende tijd over ? Leef je gezond en wil je weten en proeven wat je eet ? Dan is een volkstuin iets wat bij je past !

Je eigen biologische groenten en kruiden kweken; bloemen mag natuurlijk ook.

 

De Volkstuinvereniging Sittardheeft bij jou in de buurt op het complex Slachthuis percelen van 50 en 100 m² vrij. Het complex is gelegen in het verlengde van de Eggelspoelderweg, achter bowling Stardust en langs de spoorlijn Sittard-Heerlen. Een volkstuin vergt wel geregeld aandacht; onkruid groeit immers aanzienlijk sneller dan bijvoorbeeld aardappelen of kool.

 

De contributie bedraag € 8,50 en de huur van een perceel van 100 m² bedraag € 8,00 per jaar. Eenmalig dient een borgsom van € 25,00 betaald te worden.

 

Voor meer informatie verwijs ik gaarne naar onze website www.volkstuinverenigingsittard.nl

Voor informatie kun je ook contact opnemen met de complexbeheerder Jean Schrijen, Veestraat 109, 6134 VG Sittard. Telefoonnummer 046 - 45 256 22

 

Kijkje in de keuken van de politie

 

Op dinsdag 14 maart 2017 start het politie Basisteam Westelijke Mijnstreek met het geven van een politiecursus voor inwoners van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen.

 

De cursus gunt netwerkpartners, burgers en contactpersonen in het hele bewakingsgebied van het Basisteam Westelijke Mijnstreek, een exclusief kijkje te nemen in de keuken van de politie. Het bovenliggende doel is om de cursisten te leren om zelf iets te doen aan veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

De cursus wordt wekelijks op dinsdagavond gegeven, van 19.00 uur tot 22.00 uur aan het politiebureau te Sittard. Dit vanaf 14 maart 2017 en duurt minimaal 8 en maximaal 10 avonden. Op de slotavond ontvangt elke deelnemer een certificaat van deelname.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die op het programma kunnen staan zijn: Basispolitiezorg, Jeugd, Drugs, Openbaar Ministerie, De bereikbaarheid van de politie, (Burger)bevoegdheden, samenwerking met de Netwerkpartners etc. Tevens zullen we een bezoek brengen aan de meldkamer van de politie en het IBT trainingscentrum.

 

Er zijn slechts 16 plekken voor deze cursus beschikbaar. Lijkt het u leuk en informatief om aan deze cursus deel te nemen, geef u dan snel op voor 31 januari 2017. Stuur een email aan uw wijkagent Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , deze stuurt u dan een aanmeldingsformulier toe. Een klein antecedentenonderzoek maakt deel uit voor de toelating.

Indien u wordt geselecteerd, ontvangt u in februari 2017 een officiële uitnodiging. We zien uw opgave graag tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

Luuc van Hoof Wijkagent Sittard-Zuid

Zwarte Piet

 

De decembermaand is in aantocht en daarmee zal ook wel weer de zwarte-pieten-discussie een nieuwe impuls krijgen. Terugbladerend in oude nummers van dit wijkblad kwamen we – als onderdeel van de toenmalige reeks “als u ’t mij vraagt” – dat dit onderwerp raakt. Blijkbaar 25 jaar geleden al een blik in de kristallen waarzegstersbol. Het artikel van destijds hieronder in nagenoeg ongewijzigde vorm.

 

De dagen worden korter, de temperatuur daalt geleidelijk en de wind waait stevig door de bomen en rondom de huizen. De herfststormen razen door ons landje en de bomen verliezen geleidelijk hun bladeren. Het kan dan ook niet anders zijn dat de in een rood scharlaken mantel gehulde kindervriend weer in aantocht is.

Maar als U 't mij vraagt gedraagt Sint Nicolaas - want over deze goedheiligman hebben we het - zich niet altijd even voorbeeldig. Het zal U toch ook wel opgevallen zijn dat hij alleen maar negers in dienst heeft. Ik hoor het U al zeggen : dat is positieve discriminatie, dus prima.

 

Maar daar ben ik niet zeker van, want hij had ook al zwarte medewer¬kers toen we nog nooit van discriminatie hadden gehoord. En al die zwarten noemt hij sinds mensenheugenis Piet. Er zal er best wel ééntje bij zijn die inderdaad Piet heet, maar ik kan me echt niet voorstellen dat ze allemaal Piet heten. Voor hetzelfde geld had de Sint ze Kees, Maarten, Beertje of Achmed kunnen noemen. Maar hij vond Piet blijkbaar een makkelijk te onthouden naam. Niet helemaal onbegrijpelijk natuurlijk, want het geheugen van de Sint zal er in de loop van de eeuwen zeker niet beter op geworden zijn. Laten we het dus maar houden op een ouderdomsverschijnsel.

 

Het is natuurlijk helemaal niet slecht dat de Sint in tijden waar vele banen dreigen te verdwijnen als werkgever optreedt voor al die duizenden zwarte Pieten. En naar men zegt hebben ze allemaal een vaste aanstelling, met daaraan gekoppeld een goed pensioen. En daarnaast is voor allemaal een plaats gereser-veerd in het oude-Pieten-tehuis. Zouden ze dan onverhoopt lastig worden, dan worden ze ook wel zeur-pieten genoemd. Waarmee de herkomst van het woord zeurpiet ook weer verklaard is. Maar om eerlijk te zijn, het ergste is dat de Sint al die zwarte Pieten beschouwt als knecht. Zoals het liedje al aangeeft : "zijn knecht staat te lachen en zwaait ons reeds toe...".

Dus geen medewerker, werknemer of hoe ze tegenwoordig allemaal heten, maar gewoon knecht. Het lijkt wel of de slavernij nog niet afgeschaft is. Als U 't mij vraagt moet in een tijd waarin een poetsvrouw al interieurverzorgster heet, de naam knecht toch zeker afgeschaft worden. En vergeet U daarbij niet dat de Pieten ook nog heel gevaarlijk werk moeten verrichten. Bij koude, sneeuw en mist begeven ze zich op gladde daken en hoge flats. En dat alles om kinderen te verrassen met cadeautjes van de Sint. De post doet het eenvoudiger en zeker een stuk veiliger.

 

Het zou eigenlijk veel gemakkelijker zijn als ook de pieten - oftewel de sinterklaascadeautjesbezorgers - gewoon aanbelden. Dan konden ze bijvoorbeeld gezellig een warme kop chocolademelk nuttigen. Dat zou hun zeker goed doen. Tevens zou de Sint dan de toeslag voor onveilig werk kunnen afschaffen en het hierdoor verdiende geld kunnen besteden voor al die kinderen die nog niet door de Sint bezocht worden. Dat betekent dat de zwarte Pieten iets minder salaris zouden krijgen. Maar ik ben er van overtuigd dat ze dat best over hebben voor hun rasgenoten die met moeite genoeg te eten hebben om in leven te blijven.

 

Eigenlijk is het best vreemd dat zowel Sint als Kerstman ons allen in het rijke westen rijkelijk bedelen met cadeaus, maar de kinderen in derde wereld landen niet bezoeken. En juist die kinderen hebben echt hulp nodig. Ik denk dat het een goed idee is om dit eens aan de goedheiligman voor te leggen. Misschien dat hij een gedeelte van de cadeautjes aan die kinderen kan geven die ver van ons vandaan al blij zijn met een bordje rijst. Praat U er maar eens met hem over. Wat mij betreft alvast een prettige decembermaand toegewenst.

 

Boek Arno Hochstenbach

 

Een tijd geleden hebben we aandacht gegeven aan een initiatief van Arno Hochstenbach, inwoner van Sanderbout van 1936 tot 1966. Hij heeft ene boek geschreven in het Sittards dialect.Dit boek handelt over de tijd van net voor de Tweede Wereldoorlog, de oorlogstijd zelf en de wederopbouw erna.

 

Het idee om een boek te gaan schrijven is ontstaan op een van de vele verjaardagen binnen onze familie. Tijdens deze gezellige bijeenkomsten kwamen steeds anekdotes en herinneringen over het wel en wee binnen de eigen familie en naaste omgeving ter sprake. Op een gegeven moment werd de vraag gesteld waarom al die verhalen niet eens op papier gezet konden worden. Het boek handelt niet alleen over de eigen familie maar grotendeels ook over het oude Sanderbout toen het nog een mijnwerkerskolonie was.

 

De mannen werkten hard in “de koel” en de vrouwen deden hun best om het gezin en het huishouden draaiende te houden. De gezinnen waren groot en dat in een tijd van schaarste. Deze omstandigheden, hun voetbalclub en hun liefde voor de duiven zorgden ervoor dat er sprake was van een grote saamhorigheid die mede als inspiratie gediend heeft voor dit boek. De presentatie van het boek vindt plaats in september.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.vruiger-bie-os-thoes.nl

Inbraakpreventie

 

Maak het inbrekers niet te makkelijk De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of dagje uit. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn of omdat ze een raam open zien staan. Om een inbraak te voorkomen geven wij enkele tips:

 

• Op vakantie? Licht de buren in Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen, de rolluiken open en dicht te doen.

 

• Dagje weg? Deur op slot! Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen dan ook op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

 

• Bel 112 bij verdachte situaties Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

 

• Bijzondere aandacht voor tuinhuisjes en garages Denk ook aan het afsluiten van garages en tuinhuisjes. Vaak wordt dit vergeten. Juist garages en tuinhuizen trekken de aandacht van dieven. Berg ladders en tuinmaterialen goed op. En zet de afvalcontainer binnen. Deze kan als klimwerktuig dienen.

 

Naast deze tips, blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het ® teken. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf.

 

Voor meer preventietips: www.politiekeurmerk.nl/bewoners/wat-kan-ik-zelf-doen/preventietips/

Hulp bij digitale diensten

 

 

Hulp bij digitale diensten van de gemeente “Hoe maak ik een online afspraak bij de Stadswinkel? En is het wel veilig om online mijn gegevens in te vullen?” Vragen die regelmatig gesteld worden aan de vrijwilligers van de internetcorners.

 

Inmiddels heeft ieder wijksteunpunt zo’n internetcorner speciaal voor buurtbewoners die onzeker zijn over het gebruik en de mogelijkheden van internet. De gemeente wil haar digitale dienstverlening gebruiksvriendelijk aanbieden. Digitale formulieren invullen Vind u het nog steeds moeilijk om digitaal zaken te regelen met bijvoorbeeld de gemeente?

 

Om online een formulier in te vullen of in te loggen met DigiD? Vraag dan gewoon hulp bij de vrijwilligers van het wijksteunpunt. Ze kunnen u ook helpen om een afspraak te maken bij de gemeente. Ze staan graag voor u klaar, ze zijn er voor U! Op www.sittard-geleen.nl (zoek op wijksteunpunten) vindt u het Steunpunt in uw buurt.

 

Privacy Vraagt u zich af hoe het zit met uw privacy? Of wilt u niet dat de vrijwilligers (ongewild) inzage krijgen in uw persoonlijke gegevens als ze inloggen met DigiD?

 

Vraag dan iemand die u vertrouwt, bijvoorbeeld een familielid of een goede vriend, om namens u het formulier in te vullen. Meer informatie hierover vindt u op www.digid.nl/machtigen. Suggesties voor verbetering

Heeft u nog suggesties hoe de gemeente de website en online dienstverlening kan verbeteren? Laat het weten via www.sittard-geleen.nl/contact.

 

U kunt de gemeente ook volgen via Facebook en Twitter @sittardgeleen.

Waak voor inbraak

 

 

De vakantietijd (zoals de mei- en zomervakantie) is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak makkelijk te zien waar bewoners voor langere tijd weg zijn; post op de mat, gordijnen die gesloten blijven en nooit een lampje aan. Het advies: geef uw woning een bewoonde indruk en ben alert op verdachte situaties in uw buurt. Met onderstaande preventietips maakt u het de dieven flink lastiger.

Preventietips

 • • Leg nooit reservesleutels onder de mat, bloempotten of op gemakkelijk bereikbare plekken in huis.
 • • Laat geen briefjes achter voor uw familieleden, buren of leveranciers.
 • • Vermeld niet op sociale netwerken (Facebook, Twitter) dat u een avond op stap bent of op vakantie gaat. Werk ook niet mee aan telefonische enquȇtes over uw reisperiodes.
 • • Zorg dat er van buiten geen waardevolle spullen zichtbaar zijn.
 • • Openstaande bovenlichten en ramen op een kier zijn zeer inbraakgevoelig, ook op de bovenverdiepingen.
 • • Voorkom een overvolle brievenbus. Vraag de huisoppas of buren deze te legen of plaats een NEE NEE-sticker.
 • • Vraag buren tijdens uw afwezigheid wat meer op te letten.
 • • Gebruik schakelklokken om verlichting aan te laten gaan.
 • • Zorg voor deugdelijk hang- en sluitwerk voor deuren, ramen en puien. Let op het keurmerk SKG (Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen), bij voorkeur twee of drie sterren.
 • • Inbrekers slaan graag zo snel mogelijk toe. Zorg daarom er voor dat buitenverlichting aanspringt met een bewegingsmelder, plaats een alarminstallatie in huis en zorg voor inbraakvertragende beveiliging van ramen en deuren. Bijzondere aandacht voor tuinhuisjes en garages
 • • Denk ook aan het afsluiten van garages en tuinhuisjes. Vaak wordt dit vergeten. Juist garages en tuinhuizen trekken de aandacht van dieven.
 • • Berg ladders en tuinmaterialen goed op. En zet de afvalcontainer binnen. Deze kan als klimwerktuig dienen,

Welkom in Sanderbout

 

Welkom op de website www.sanderbout.nl, de website van en voor de wijk Sanderbout-Sittard verzorgd door de Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails.

Op deze website voor inwoners, oud-inwoners en overige geïnteresseerden vindt u informatie over Sanderbout en haar historie, verenigingen, organisaties, bedrijven en winkels. Actuele informatie, zoals ook opgenomen in het wijkblad vindt u in de linker kolom onder "laatste nieuws". Maar natuurlijk kunt u via de menu's ook eenvoudig informatie vinden over alle Sanderboutse verenigingen, organisaties en activiteiten.

Gemeenschapshuis informatie

 

Persbericht gemeente Sittard-Geleen

 

De gemeente is over het Gemeenschapshuis in gesprek met alle verenigingen en initiatieven binnen Sanderbout om samen met hen af te stemmen en afspraken te maken over het beheer en gebruik.

De overige inwoners van Sanderbout zullen door de projectleiding via de bekende media geïnformeerd worden zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn over de verbouwing en de renovatie.

 

Mocht u nu vragen/ opmerkingen hebben dan kunt u bellen/mailen met de projectleider Ger Heyman

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 046 477 77 03.  

 

 Copyright © 1963-2017 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.