Actueel

Kerstmarkt Thienbunder

 

Op 16 december a.s. vindt in de Speeltuin Thien Bunder een kerstmarkt plaats.

 

Op deze kerstmarkt worden spulletjes verkocht waarvan de opbrengst ten gunste komt van de speeltuin.

 

Tussen 18.00 en 21.00 uur bent u van harte welkom.

Kerstmarkt in Sanderbout

 

 Zondag 10 December 2017 is er een kerstmarkt in het MFC Sanderbout, Onger de 2 tores, Bremstraat 7, 6134 TZ Sittard (voormalige kerk).

 

Op zondag 10 december 2017 organiseert de Sanderboutse Ouderen Sociëteit in samenwerking met het MFC Sanderbout weer een gezellige kerstmarkt in Het schip van de voormalige kerk. We proberen de bezoekers in kerstsfeer te brengen met gezellige kraampjes. Diverse kerstartikelen en cadeauartikelen zijn er te koop.

 

Ook kunt u zelf nog een tafel huren om uw kerstartikelen/cadeauartikelen te verkopen. Een tafel huren kost slechts € 5,00 per tafel. Reserveer tijdig u tafel bij José of Jeroen.

Wilt u ook genieten van een gezellige kerstmarkt met muziek, dan nodigen wij u vriendelijk uit om 10 december 2017 naar het MFC Sanderbout te komen.

 

De deuren gaan open om 11.00 uur en de markt zal duren tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met José Ots, tel: 06-29159600 of Jeroen, MFC 06 – 83 16 10 21.

Hopelijk mogen wij u op deze kerstmarkt begroeten.

 

Sanderboutse Ouderen Sociëteit en het MFC Sanderbout

Inbraken

 

Grotere inbraakkans tijdens de donkere dagen

 

Met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. U loopt dan een verhoogd risico om slachtoffer te worden van een woninginbraak. Onderstaand 10 inbraak preventietips voor de donkere dagen.

 

 1. Sluit uw woning ALTIJD goed af. Ook als u maar even weg bent Boven staat er nog een raam open, maar u neemt niet de tijd om deze even af te sluiten, want “u bent toch maar even weg”. Juist hiervan maken inbrekers gebruik.
 2. Trek uw voordeur niet alleen dicht. Draai hem op slot met uw sleutel Vaak trekt u snel de voordeur achter u dicht als u weggaat. De deur vergrendelt dan automatisch, maar dit betekent niet dat hij op slot zit. Een inbreker kan een stukje plastic tussen de deur en het kozijn drukken en uw deur is binnen 5 seconden open.
 3. Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting verlichting In de herfst en de winter is het vaak al vroeg donker. Laat daarom een lampje branden als u weg gaat. Maak eventueel gebruik van tijdschakelaars. Zo laat u een bewoonde indruk achter in uw woning. Ook kunt u gebruik maken van bewegingsmelders voor de verlichting.
 4. Haal uw sleutels ’s avonds uit het slot Haal uw sleutels, na het afsluiten van de deur, ’s avonds uit de deur. Wanneer u ze in het slot laat hangen kan een inbreker eenvoudig inbreken door een gaatje te boren onder het slot, en vervolgens uw sleutel om te draaien met een ijzerdraad. Leg uw sleutels op een vaste plek waar uw medebewoners of gezin ze snel en gemakkelijk kan vinden.
 5. Wees niet behulpzaam bij het opklimmen Haal losliggende ladders en vuilnisbakken weg en leg ze vast op een plek waar ze niet gebruikt kunnen worden om op te klimmen naar een plat dak of raam op de eerste verdieping.
 6. Verstop geen sleutels buiten op “geheime plekken” Sleutels onder deurmatten of bloempotten zijn niet verstopt. Dit zijn plekken waar inbrekers als eerste kijken of er sleutels verstopt liggen.
 7. Gebruik Whats-app om inbraken te voorkomen WhatsApp wordt in steeds meer gemeenten gebruikt om inbraken te voorkomen. Maak samen met een aantal buren uit uw omgeving een WhatsApp groep aan waarin u elkaar informeert over eventuele verdachte personen, voertuigen of situaties. Zo heeft u als het ware een digitale buurtwacht. Vertrouwt u het niet? Meld dit dan ook bij de Politie.
 8. Berg uw autosleutels goed op Een inbraak in uw woning is al vervelend genoeg, maar inbrekers vervoeren de buit graag met uw auto. Berg uw autosleutels daarom goed op.
 9. Gaat de bel? Kijk wie er voor de deur staat Doe nooit zo maar de deur open. Kijk eerst door het glas wie er voor de deur staat. Indien u geen of mat glas in uw deur heeft, maak dan gebruik van een deurspion. Kent u degene voor de deur niet? Maak dan ook gebruik van een kierstandhouder.
 10. Zorg voor stevig inbraakwerend hang- en sluitwerk Woningen die voorzien zijn van inbraakwerend hang- en sluitwerk hebben een aanzienlijk lagere kans op een geslaagde inbraak.

Voor uitgebreide preventietips zie www.politie.nl

Eetclubje: doe mee!

 

 Op maandag en donderdag kunnen jullie weer aanschuiven voor een heerlijk 3 gangen menu om half 5.

Dit 3 gangen menu bestaat uit soep, een hoofdgerecht en een toetje voor de prijs van € 5,00 per persoon.

 

We hebben deze gezamenlijke maaltijd in het MFC Sanderbout, Onger de 2 tores, Bremstraat 7, (voormalige kerk).

 

Wil je meer informatie of je aanmelden om met ons mee te eten doe dit dan op de dag dat je wil mee-eten voor 12.00 uur bij Jose Ots, telefoonnummer 06-29159600.

Meldpunt drugsoverlast

 

 Ziet u mensen op straat openlijk handelen in drugs? Of heeft u andere signalen of overlast die te maken hebben met drugs? Meld dit bij het Drugsmeldpunt Westelijke Mijnstreek.

 

Dit kan ook anoniem. Melden kan via telefoonnummer 046-477 8510 of via www.sittard-geleen.nl/drugs .

 

Het Drugsmeldpunt is 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar.

 

Als u buiten kantooruren belt, dan hoort u eerst dat de gemeente gesloten is. Als u vervolgens aan de lijn blijft wordt u doorverbonden met het Drugsmeldpunt.

Garageverkoop succes

 

Op 16 juli was de garage verkoop het was het eerste jaar dat dit wij organiseerden. Er was commentaar dat het op een te laat tijdstip was maar wij konden niet anders Dit omdat wij het overgenomen hebben en het op een zeer korte termijn moesten organiseren.

 

Wat wij zeer betreuren is dat enkele mensen niet wilden betalen en later gingen staan zonder zich aan te melden .De opbrengst is notabene voor de eigen jeugd van Sanderbout voor de St Maarten optocht en de organisatie houdt hier echt niks aan over. Als men kijkt kost het alleen maar geld papier ballonnen inkt voor het printen enz enz.

 

Wij willen dan ook vriendelijk verzoeken om dit het volgend jaar niet meer te doen. Hiervan hebben we de nieuwe datum ook al vast staan en dat is zondag 17 juni 2018. Dat is een stuk vroeger en hopen hier de mensen mee tegemoet te komen.

 

De organisatie

Bezoek kerstmarkt

 

Dit jaar gaan we op 28 november naar de Kerstmarkt in Essen. We vertrekken om 9:00u in Sanderbout vanaf de kerk en vertrekken om 18:00 uur in Essen voor de terugreis.

 

De kosten voor deze gezellige reis bedragen € 18,00.

 

Aanmelden bij Annelies Halmans, Redesastraat 39 (óf Veestraat 51).

Filmproject

 

Film vóór en dóór jeugd in Sanderbout

 

Op 3 oktober start een uniek filmproject voor je jeugd van Sanderbout.In samenwerking met De Domijnen en Partners in Welzijn gaat acteur en regisseur Ron Roumen (53) aan de slag in de Sittardse wijk om samen met de jeugd een echte filmproduktie te realiseren. Het project onder de pakkende titel ‘SuperSanderbout’ is bedoeld voor de jeugd van 10 t/m 15 jaar.

 

In het kader van ‘Kunst in de Wijken’ heeft het bedrijf van Ron Roumen (Produktiehuis Inzuid) een uniek concept bedacht waarin de jeugd van Sanderbout hun eigen verhalen en belevenis in de wijk laat zien in een filmserie. Tot en met december vinden er wekelijkse workshops plaats waarin de talenten van de individuele deelnemers wordt gescand om zodoende te komen tot een volwaardige samenstelling van een filmcrew. Iedereen heeft bepaalde ambities en talenten om invulling te geven aan de diverse onderdelen van zo’n crew. Cameramannen/vrouwen – licht, geluid, decor, visagie, editors en natuurlijk acteurs worden klaargestoomd om aan de slag te gaan.

De verhalen van de wijk door de ogen van de jeugd worden vervolgens in 4 separate vlogs samengebracht tot 1 produktie die op zaterdag 2 december in premiere gaan in het MFC Sanderbout.

 

Regisseur Ron Roumen hoopt op deze manier jongeren te motiveren om hun visie op de wijk handen en voeten te geven. “Ik hoop dat er een levendige discussie ontstaat tussen de jeugd en de bewoners, verenigingen en beleidsmakers in de wijk. Begrip en progressie mét en voor elkaar is dan ook één van de speerpunten in deze produktie” aldus Roumen. Daarnaast krijgen de jongeren de kans om kennis te maken met alle aspecten van een professionele filmproduktie. Leren , werken , ontdekken en lol hebben zijn de ingrediënten die Ron Roumen bijeen heeft gebracht in SuperSanderbout.

 

Produktiehuis Inzuid werkt in dit project samen met

 • -Michael van Thoor van muziekstudio Record-Noize uit Sittard.
 • -Melvin Gijzen van Lacreafilm, wiens roots in Sanderbout liggen.
 • -Ben Peeters van OfficieelBen, wiens Youtube kanaal meer dan 70.000 abonnees heeft.

Er is een speciaal promofilmpje online om de jeugd te motiveren zich vóór 27 september a.s. op te geven voor dit project. Het filmpje kan bekeken worden via social media: https://www.youtube.com/watch?v=FpmuWLaTR0U

 

Opgeven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bedankt

 

Hierbij willen we iedereen bedanken voor de gezellige uren die wij als uitbater van Café d’n Hook in de afgelopen 7 jaar hebben mogen genieten. Ook spreken we graag onze dank uit naar de verenigingen die ons in de afgelopen7 jaar bij ons aanwezig zijn geweest hun dan ook bedanken voor de waardebonnen en cadeaus die we hebben mogen ontvangen. Een speciaal dank gaat dan ook naar D.J Wullem voor alle jaren voor de verzorging van de muziek met de carnavals dagen e.d.

 

Maar ook naar alle artiesten die in de afgelopen 7 jaar bij ons de dansvloer zijn gepasseerd zijn het waren er toch wel heel wat zoals Rikske , Erwin, Ludy v Dijk, Nic Gielisen en dan niet te vergeten Bonnie St Claire het is eigenlijk teveel om op te noemen. Hierbij doen we ook onze dank uitspreken naar GL. Expres , Mario Biesman en Marleen Mols waar we veel aan te danken hebben.

 

Onze speciale dank gaat dan ook uit naar alle genodigde gasten die op onze afscheidsavond aanwezig zijn geweest en het tot een geweldig feest hebben gemaakt maar ook bedanken we die avond ook iedereen voor de mooie bloemen en de cadeaus die we hebben mogen ontvangen.

 

Maar vooral ook een speciaal dank naar Mario en Rosemarie die deze laatste avond voor ons mogelijk gemaakt hebben voor het verzorgen van het geluid.

Beste mensen het gaat jullie goed we zullen ons vast en zeker nog wel zien.

 

Karel en Paola

Bewonersbijeenkomst

 

 Geachte inwoner en leden van verenigingen/wijkplatform en organisator van activiteiten,

 

Namens de bestuurders van de projectorganisatie Mijn Zuid nodig ik u uit voor een bewonersbijeenkomst die gehouden wordt op 10 oktober om 19.30 uur in MFC Onger de 2 Tores, Bremstraat 7 Sanderbout/Sittard.

 

Bij deze bijeenkomst zijn aanwezig: De heer Ton Mans van Zowonen en de wethouders Leon Geilen en Ruud Guyt van de gemeente Sittard-Geleen

.

Zij willen met u terugkijken naar Sociaal Maatschappelijke activiteiten in 2017, na afsluiten Sociaal Programma MIJN Zuid op 31 december 2016.

Bedevaart Kevelaer

 

Bedevaart Sittared-Kevelaer op maandag 11 september

 

De meest Nederlandse bedevaartplaats van Duitsland viert feest. Het is dit jaar 375 jaar geleden dat de marskramer Hendrik Busman op weg van Geldern naar Kleef een stem hoorde, die hem de opdracht gaf om een kapelletje te bouwen. Niet lang daarna werden er onverklaarbare genezingen gemeld. Dat was het begin van Kevelaer als bedevaartplaats. De regio hoorde indertijd tot het bisdom Roermond. Daarom werd op last van de toenmalige vicaris-generaal van Roermond in Venlo een synode gehouden om de gebeurtenissen in Kevelaer te onderzoeken. En ze werden als authentiek beoordeeld. Vanaf dat moment mocht het stadje zich officieel als bedevaartsoord presenteren.

Direct kwamen er ook vanuit onze regio bedevaarten op gang. Sommige van die bedevaarten bestaan nog steeds, zoals de bedevaart die de Broederschap Sittard-Kevelaer al sinds 1669 organiseert.

 

Ieder jaar trekt deze Broederschap met velen vanuit Sittard en wijde omgeving ter bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. Dit jaar is de bedevaart op maandag 11 september. Gaat u ook mee?

 

Er zijn opstapplaatsen in verschillende wijken en dorpen – waaronder Sanderbout – waarna alle bussen zich verzamelen bij “Op de Vos” in Nieuwstadt. Vandaar is om 8.30 uur het gezamenlijke vertrek naar Kevelaer. Het programma in Kevelaer is:

 • 10.15 uur Aankomst in Kevelaer, waarna processie naar de basiliek.
 • 10.30 uur Plechtige Hoogmis in de basiliek, waarna processie naar de Kaarsenkapel.
 • 15.00 uur Grote Kruisweg in het Mariapark en kleine Kruisweg in de Pax Christikapel.
 • 17.30 uur Plechtig Lof in de Basiliek met onze hulpbisschop Mgr. De Jong.

Aansluitend trekken we in processie langs de Genadekapel en daarna gaan we weer terug naar de bussen voor de terugreis naar Sittard en omstreken. Tussen de plechtigheden is er voldoende tijd voor ontspanning. Zo zijn in het gezellige stadje tal van winkels en restaurants.

Aanmelden: Buskaarten zijn tot dinsdag 29 augustus verkrijgbaar bij: (voor Sanderbout) mevr. Hoofs, Augustinessenhof 4, 6134 VR Sittard, tel. 06-14382353; (voor Ophoven) mevr. Vahsen, Rijksweg Zuid 122-6, 6134 AD Sittard, tel. 06-54290322. Een buskaart kost € 18,-- per persoon.

 

Meer informatie? Bel met de heer Frans Tummers: telefoon (046) 4520590.

Tweede druk

 

Vorig jaar verscheen het boek “Vruiger bie ós thoes” van Arno Hochstenbach. Dit boek was al snel uitverkocht. Aanleiding voor een tweede druk van dit boek. Heeft u interesse in dit boek, neem dan contact op met de schrijver: 046-4749539 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het boek is geschreven en in het Sittards dialect en handelt over de tijd van net voor de Tweede Wereldoorlog, de oorlogstijd zelf en de wederopbouw erna. Het idee om een boek te gaan schrijven is ontstaan op een van de vele verjaardagen binnen onze familie. Tijdens deze gezellige bijeenkomsten kwamen steeds anekdotes en herinneringen over het wel en wee binnen de eigen familie en naaste omgeving ter sprake. Op een gegeven moment werd de vraag gesteld waarom al die verhalen niet eens op papier gezet konden worden. Het boek handelt niet alleen over de eigen familie maar grotendeels ook over het oude Sanderbout toen het nog een mijnwerkerskolonie was.

 

De mannen werkten hard in “de koel” en de vrouwen deden hun best om het gezin en het huishouden draaiende te houden. De gezinnen waren groot en dat in een tijd van schaarste. Deze omstandigheden, hun voetbalclub en hun liefde voor de duiven zorgden ervoor dat er sprake was van een grote saamhorigheid die mede als inspiratie gediend heeft voor dit boek.

 

Veel leesplezier

50-jarig huwelijksfeest

 

Op 17 juni 2017 zijn Thijs en Gert van Tilborg 50 jaar getrouwd. Gedurende al die jaren wonen ze in de Ranonkelstraat. Inmiddels zijn er 2 kinderen (een dochter en een zoon) en 3 kleinkinderen.

 

<p[> Thijs is prins geweest bij de CV de Koelkop en ook jarenlang lid van de vereniging. Zijn vrouw Gert is jarenlang lid geweest van de Rozeknupkes. Allebei hebben ze deel uitgemaakt van het Optohtcomité Sanderbout, waar Thijs destijds voorzitter van was. Ook is Thijs voorzitter geweest van de bejaardensoos. Nog steeds is hij lid van het wijkplatform.

 

Van harte gefeliciteerd en nog vele gelukkige en gezonde jaren samen.

Volkstuinen beschikbaar

 

Werk je graag in de buitenlucht ? Even buiten de dagelijkse sleur tot rust komen ! Heb je wekelijks voldoende tijd over ? Leef je gezond en wil je weten en proeven wat je eet ? Dan is een volkstuin iets wat bij je past !

Je eigen biologische groenten en kruiden kweken; bloemen mag natuurlijk ook.

 

De Volkstuinvereniging Sittardheeft bij jou in de buurt op het complex Slachthuis percelen van 50 en 100 m² vrij. Het complex is gelegen in het verlengde van de Eggelspoelderweg, achter bowling Stardust en langs de spoorlijn Sittard-Heerlen. Een volkstuin vergt wel geregeld aandacht; onkruid groeit immers aanzienlijk sneller dan bijvoorbeeld aardappelen of kool.

 

De contributie bedraag € 8,50 en de huur van een perceel van 100 m² bedraag € 8,00 per jaar. Eenmalig dient een borgsom van € 25,00 betaald te worden.

 

Voor meer informatie verwijs ik gaarne naar onze website www.volkstuinverenigingsittard.nl

Voor informatie kun je ook contact opnemen met de complexbeheerder Jean Schrijen, Veestraat 109, 6134 VG Sittard. Telefoonnummer 046 - 45 256 22

 

Kijkje in de keuken van de politie

 

Op dinsdag 14 maart 2017 start het politie Basisteam Westelijke Mijnstreek met het geven van een politiecursus voor inwoners van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen.

 

De cursus gunt netwerkpartners, burgers en contactpersonen in het hele bewakingsgebied van het Basisteam Westelijke Mijnstreek, een exclusief kijkje te nemen in de keuken van de politie. Het bovenliggende doel is om de cursisten te leren om zelf iets te doen aan veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

De cursus wordt wekelijks op dinsdagavond gegeven, van 19.00 uur tot 22.00 uur aan het politiebureau te Sittard. Dit vanaf 14 maart 2017 en duurt minimaal 8 en maximaal 10 avonden. Op de slotavond ontvangt elke deelnemer een certificaat van deelname.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die op het programma kunnen staan zijn: Basispolitiezorg, Jeugd, Drugs, Openbaar Ministerie, De bereikbaarheid van de politie, (Burger)bevoegdheden, samenwerking met de Netwerkpartners etc. Tevens zullen we een bezoek brengen aan de meldkamer van de politie en het IBT trainingscentrum.

 

Er zijn slechts 16 plekken voor deze cursus beschikbaar. Lijkt het u leuk en informatief om aan deze cursus deel te nemen, geef u dan snel op voor 31 januari 2017. Stuur een email aan uw wijkagent Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , deze stuurt u dan een aanmeldingsformulier toe. Een klein antecedentenonderzoek maakt deel uit voor de toelating.

Indien u wordt geselecteerd, ontvangt u in februari 2017 een officiële uitnodiging. We zien uw opgave graag tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

Luuc van Hoof Wijkagent Sittard-Zuid

Zwarte Piet

 

De decembermaand is in aantocht en daarmee zal ook wel weer de zwarte-pieten-discussie een nieuwe impuls krijgen. Terugbladerend in oude nummers van dit wijkblad kwamen we – als onderdeel van de toenmalige reeks “als u ’t mij vraagt” – dat dit onderwerp raakt. Blijkbaar 25 jaar geleden al een blik in de kristallen waarzegstersbol. Het artikel van destijds hieronder in nagenoeg ongewijzigde vorm.

 

De dagen worden korter, de temperatuur daalt geleidelijk en de wind waait stevig door de bomen en rondom de huizen. De herfststormen razen door ons landje en de bomen verliezen geleidelijk hun bladeren. Het kan dan ook niet anders zijn dat de in een rood scharlaken mantel gehulde kindervriend weer in aantocht is.

Maar als U 't mij vraagt gedraagt Sint Nicolaas - want over deze goedheiligman hebben we het - zich niet altijd even voorbeeldig. Het zal U toch ook wel opgevallen zijn dat hij alleen maar negers in dienst heeft. Ik hoor het U al zeggen : dat is positieve discriminatie, dus prima.

 

Maar daar ben ik niet zeker van, want hij had ook al zwarte medewer¬kers toen we nog nooit van discriminatie hadden gehoord. En al die zwarten noemt hij sinds mensenheugenis Piet. Er zal er best wel ééntje bij zijn die inderdaad Piet heet, maar ik kan me echt niet voorstellen dat ze allemaal Piet heten. Voor hetzelfde geld had de Sint ze Kees, Maarten, Beertje of Achmed kunnen noemen. Maar hij vond Piet blijkbaar een makkelijk te onthouden naam. Niet helemaal onbegrijpelijk natuurlijk, want het geheugen van de Sint zal er in de loop van de eeuwen zeker niet beter op geworden zijn. Laten we het dus maar houden op een ouderdomsverschijnsel.

 

Het is natuurlijk helemaal niet slecht dat de Sint in tijden waar vele banen dreigen te verdwijnen als werkgever optreedt voor al die duizenden zwarte Pieten. En naar men zegt hebben ze allemaal een vaste aanstelling, met daaraan gekoppeld een goed pensioen. En daarnaast is voor allemaal een plaats gereser-veerd in het oude-Pieten-tehuis. Zouden ze dan onverhoopt lastig worden, dan worden ze ook wel zeur-pieten genoemd. Waarmee de herkomst van het woord zeurpiet ook weer verklaard is. Maar om eerlijk te zijn, het ergste is dat de Sint al die zwarte Pieten beschouwt als knecht. Zoals het liedje al aangeeft : "zijn knecht staat te lachen en zwaait ons reeds toe...".

Dus geen medewerker, werknemer of hoe ze tegenwoordig allemaal heten, maar gewoon knecht. Het lijkt wel of de slavernij nog niet afgeschaft is. Als U 't mij vraagt moet in een tijd waarin een poetsvrouw al interieurverzorgster heet, de naam knecht toch zeker afgeschaft worden. En vergeet U daarbij niet dat de Pieten ook nog heel gevaarlijk werk moeten verrichten. Bij koude, sneeuw en mist begeven ze zich op gladde daken en hoge flats. En dat alles om kinderen te verrassen met cadeautjes van de Sint. De post doet het eenvoudiger en zeker een stuk veiliger.

 

Het zou eigenlijk veel gemakkelijker zijn als ook de pieten - oftewel de sinterklaascadeautjesbezorgers - gewoon aanbelden. Dan konden ze bijvoorbeeld gezellig een warme kop chocolademelk nuttigen. Dat zou hun zeker goed doen. Tevens zou de Sint dan de toeslag voor onveilig werk kunnen afschaffen en het hierdoor verdiende geld kunnen besteden voor al die kinderen die nog niet door de Sint bezocht worden. Dat betekent dat de zwarte Pieten iets minder salaris zouden krijgen. Maar ik ben er van overtuigd dat ze dat best over hebben voor hun rasgenoten die met moeite genoeg te eten hebben om in leven te blijven.

 

Eigenlijk is het best vreemd dat zowel Sint als Kerstman ons allen in het rijke westen rijkelijk bedelen met cadeaus, maar de kinderen in derde wereld landen niet bezoeken. En juist die kinderen hebben echt hulp nodig. Ik denk dat het een goed idee is om dit eens aan de goedheiligman voor te leggen. Misschien dat hij een gedeelte van de cadeautjes aan die kinderen kan geven die ver van ons vandaan al blij zijn met een bordje rijst. Praat U er maar eens met hem over. Wat mij betreft alvast een prettige decembermaand toegewenst.

 

Boek Arno Hochstenbach

 

Een tijd geleden hebben we aandacht gegeven aan een initiatief van Arno Hochstenbach, inwoner van Sanderbout van 1936 tot 1966. Hij heeft ene boek geschreven in het Sittards dialect.Dit boek handelt over de tijd van net voor de Tweede Wereldoorlog, de oorlogstijd zelf en de wederopbouw erna.

 

Het idee om een boek te gaan schrijven is ontstaan op een van de vele verjaardagen binnen onze familie. Tijdens deze gezellige bijeenkomsten kwamen steeds anekdotes en herinneringen over het wel en wee binnen de eigen familie en naaste omgeving ter sprake. Op een gegeven moment werd de vraag gesteld waarom al die verhalen niet eens op papier gezet konden worden. Het boek handelt niet alleen over de eigen familie maar grotendeels ook over het oude Sanderbout toen het nog een mijnwerkerskolonie was.

 

De mannen werkten hard in “de koel” en de vrouwen deden hun best om het gezin en het huishouden draaiende te houden. De gezinnen waren groot en dat in een tijd van schaarste. Deze omstandigheden, hun voetbalclub en hun liefde voor de duiven zorgden ervoor dat er sprake was van een grote saamhorigheid die mede als inspiratie gediend heeft voor dit boek. De presentatie van het boek vindt plaats in september.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.vruiger-bie-os-thoes.nl

 Copyright © 1963-2017 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.