Actueel

Reünie Maria Gorettischool

 

De reunie van 2018 krijgt een vervolg op 13 april 2019. Niet alleen het schooljaar 1968 maar ook de jaren 1960 tm 1972 hebben oud-scholieren zich aangemeld.

 

Graag roepen we nog oud-scholieren/klasgenoten op zich aan te melden om die dag te komen en een leuke middag te hebben tussen 14.00-18.00 uur.

 

Aanmeldingen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of via Facebook.. daar zijn we te vinden onder Maria Goretti klassen vanaf 1960 , zie link https://www.facebook.com/groups/985642934899194/

 

Sociaal plein in MFC

 

Vanaf 1 mei 2018 Is het Sociaal Plein gestart in de gemeente Sittard-Geleen. U kunt tijdens deze inloopmomenten terecht met al uw vragen over wonen, welzijn, opvoeding, leefstijl, zorg en/ of financiën.

 

Voor uzelf, een ander of voor iemand waar u zich zorgen over maakt.

 

Ook als u behoefte heeft aan een kopje koffie, een praatje of als u geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk bent u van harte welkom!

 

We hebben op dit moment 11 inloopmomenten verdeeld over de gehele regio Sittard-Geleen. In het MFC in Sanderbout op donderdag van 9.30-122.00 uur.

 

We zien u graag op een van de inloopmomenten.

Bezoek aan kerstmarkt

 

Dit jaar gaan we op 27 november naar de kerstmarkt in Keulen.

 

We vertrekken om 9.00 uur in Sanderbout vanaf de kerk en vertrekken om 18.00 uur in Keulen voor de terugreis. 

 

De kosten van deze gezellige reis bedragen € 18 per persoon. Aanmelden bij Annelies Halmans, Veestraat 51.

Uniek concert in MFC

 

In het kader van “ Sittard 775 jaar stad” organiseren vier koren uit de gemeente Sittard-Geleen op zaterdagavond 6 oktober 2018 een uniek concert in het MFC Sanderbout. De deelnemende zanggroepen zijn Sound70, Synoidos, Vocal Sollýs, en Kwimba Zabula. Dankzij het veelzijdige repertoire dat wordt aangeboden, zal dit gegarandeerd een prachtige avond worden: een must voor wie van koormuziek houdt.

 

Sound70 uit de wijk Overhoven-Sittard bestaat uit 25-30 leden en een combo ( toetsenist, drummer, gitarist en een dwarsfluitiste). Het veelzijdige repertoire is samengesteld uit Top40-nummers, musicalhits, love-songs, gospels en dialectliedjes. Het koor staat sinds april 2008 onder leiding van dirigent Jo Smeets, die vakkundig zorg draagt voor de verfrissende eigen arrangementen.

 

Synoidos heeft ongeveer 60 leden. Het repertoire varieert van gedragen ballades tot vlotte ritmische muziek, van klassiek tot pop. Sinds 2004 staat Synoidos onder de inspirerende leiding van dirigente Nadia Loenders.

 

Vocal Sollýs is een jong enthousiast koor uit Geleen-Lindenheuvel, dat ontstaan is in oktober 2010. Wat bindt is de liefde voor zang en het gemeenschappelijke verleden van kinderkoor “De Zonnestraaltjes”, waar de meeste dames oud-leden van zijn. Het repertoire is heel divers, het bestaat uit voor koor gearrangeerde popsongs, stukken uit musical/film maar ook bijvoorbeeld nummers van Enya, Riverdance en Afrikaanse liederen.

 

Kwimba Zabula, het enige Afrikakoor in Limburg, heeft een uniek eigen repertoire dat bestaat uit enkel (Zuid-) Afrikaanse liederen die in de traditionele taal a capella worden gezongen. Het karakter van deze liederen bestaat uit een boeiend samenspel van vraag en antwoord, dat vierstemmig wordt vertolkt. . Het koor staat onder leiding van dirigent Bobby Gouveia.

 

Vier geheel verschillende koren, met elkaar verenigd in de liefde voor koorzang, willen samen met u het Sittards jublileum vieren in een uitbundige en harmonieuze sfeer! Als u dit unieke concert wilt beleven, dan kan dat. U bent van harte welkom. Het concert begint om 20.00 uur. Locatie: MFC Onger de 2 Tores, Bremstraat 7, 6134 TZ Sittard. Kaarten zijn te bestellen door een email te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam, aantal kaarten en door tegelijk €7.50 per kaartje over te maken op rekeningnummer: NL44INGB0008571991. ( kaartje is inclusief één consumptie) Kaartjes kopen aan de kassa op de dag zelf is ook mogelijk vanaf 19.00 uur. Hopelijk tot dan, we kijken naar u uit.

Buurderij in MFC

 

Op donderdag 6 september opent de 15e Buurderij van Nederland “Buurderij Westelijke Mijnstreek” haar deuren in Sittard aan de Bremstraat 7. Lokale Boeren en producenten laten je er van 19:00u – 21:00u proeven van hun eigen geteelde, gekweekte of ambachtelijk bereide producten.

 

Nadien kan je er elke donder-dagavond terecht voor het afhalen van lokale groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen die je op voorhand online kan bestellen via www.boerenenburen.nl. Met een vrolijk web platform brengt Boeren & Buren consumenten en producenten samen en doe je als Buur online boodschappen rechtstreeks bij de landbouwers.

 

Op het moment dat de producten verdeeld worden, ontmoeten de Buren en Boeren elkaar op een aangename locatie tijdens een wekelijkse boerenmarkt, de “Buurderij” genaamd. In Sittard vinden de bijeenkomsten plaats in het MFC van de Gemmakerk aan de Bremstraat 7. Buren bestellen wanneer ze willen en hoe vaak ze willen zonder verplichtingen, minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement.

Kevelaer

 

Bedevaart Sittard-Kevelaer. op maandag 10 september Het Duitse pelgrimsoord Kevelaer trekt elk jaar een miljoen bezoekers. De van oudsher grootste groepsreis vanuit ons land organiseert de Broederschap Sittard-Kevelaer. Al sinds 1669 (!) trekken elk jaar in september honderden mensen vanuit Sittard en wijde omgeving naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. Dit jaar is de bedevaart naar de Mariastad op maandag 10 september. Gaat u ook mee?

 

Er zijn opstapplaatsen in verschillende wijken en dorpen – waaronder ook Sanderbout – waarna alle bussen zich verzamelen bij “Op de Vos” in Nieuwstadt. Vandaar is om 8.30 uur het gezamenlijke vertrek naar Kevelaer. Het programma in Kevelaer is:

10.15 uur Aankomst in Kevelaer, waarna processie naar de basiliek.v 10.30 uur Plechtige Hoogmis in de basiliek, waarna processie naar de Kaarsenkapel.

15.00 uur Grote Kruisweg in het Mariapark en kleine Kruisweg in de Pax Christikapel.

17.30 uur Plechtig Lof in de Basiliek met onze hulpbisschop Mgr. De Jong.

Aansluitend trekken we in processie langs de Genadekapel en daarna gaan we weer terug naar de bussen voor de terugreis naar huis.

 

Tussen de plechtigheden is er voldoende tijd voor ontspanning. Zo zijn in het gezellige stadje tal van winkels en restaurants.

Aanmelden: Buskaarten zijn tot dinsdag 28 augustus verkrijgbaar bij:

(voor Sanderbout) mevr. Hoofs, Augustinessenhof 4, 6134 VR Sittard, tel. 06-14382353; (voor Ophoven) mevr. Vahsen, Rijksweg Zuid 122-6, 6134 AD Sittard, tel. 06-54290322. Een buskaart kost € 18,-- per persoon.

Vraag bij uw contactpersoon naar de vertrektijd van uw bus! Denkt u aan een geldig paspoort of identiteitsbewijs voor die dag.

 

Meer informatie? Bel met de heer Frans Tummers: telefoon (046) 4520590.

Vervolg vakantie Ierland

 

Vervolg vakantie Ierland 1976

Na enkele dagen Dublin kregen we even buiten de stad een lift van een stel mooie jonge nonnen. Zij zagen dat we geen Ieren waren -geen sproetenkoppen- en informeerden nieuwsgierig naar het land van herkomst. Toen ze hoorden dat we uit Nederland kwamen en op vakantie waren om de Ierse muziek te "vangen" stelden ze voor om eens een Iers klooster te bezoeken. Die goddeloze vrijgevochten Nederlanders moesten maar eens wat spiritueels ondergaan moeten ze gedacht hebben. Een uitstekend advies. We zouden daar de nacht kunnen doorbrengen in ruil voor enkele uren arbeid.

 

We werden naar een klooster in de buurt van Kilkenny gebracht. Er waren gastenverblijven voor mannen en vrouwen. Sobere kamertjes met een goed bed, een tafel en een stoel. Ik werd aan een pater gekoppeld, die in de tuin werkte. Ik moest onkruid in de groentetuin wieden. De vogels in de tuin waren zo vertrouwd met de pater dat ze op zijn schouder kwamen zitten als hij daar rondscharrelde. De dag begon vroeg: om 5 uur werd je verwacht in de kerk. De paters zongen dan hun ochtendgebeden, een serene rust ging hiervan uit. Het was geen straf voor me om de dag zo te beginnen. Om 6 uur ontbijt en van 7 tot 12uur moest er gewerkt worden. Mijn reisgenoot kwam bij de dakenreparatieploeg, zwaar werk. Het tuinwerk was licht en ik had tijd genoeg om de vogels met wat kruimels te lokken. De tweede dag zaten ze ook bij mij op de schouder. Na de lunch was de rest van de dag vrij en verkenden we de omgeving. Als we de weg vroegen naar een bezienswaardigheid was het het meestal: "one hour walk", maar na 1 uur wandelen was het bij de volgende Ier weer:"one hour walk". De tijd stond hier gewoonweg stil was onze conclusie.

 

Na enkele dagen werden we door de zusters weer opgehaald. We konden meerijden naar Cork in het zuiden van het eiland. Blijkbaar vonden zij ons en wij hen aangenaam gezelschap. Even buiten Cork namen we afscheid van de zusters. We liepen langs een prachtig landgoed, eigendom van een Engelse suikerbaron. Hij woonde er met zijn personeel in een kasteelachtig herenhuis. De ramen zaten op 3 meter boven het maaiveld en de voordeur was van minstens 20 cm dik hout. De heer des huizes vertelde dat de Engelsen niet geliefd waren en zich moesten beschermen tegen Ierse sluipschutters. Vandaar dat de ramen zo hoog waren geplaatst. In het park mochten we van hem de tent opzetten: "zoek maar een leuk plekje". Hij had in zijn park 17 ooievaarsparen, die klepperden dat het een lieve lust was. We zochten een eindje van de vogels vandaan een mooie plek onder een majestueuze boom. We hoorden in de verte het gekrijs van spreeuwen aan de overkant van de rivier. Duizenden vogels verzamelden zich daar en besloten voor de nacht onze boom uit te zoeken. De volgende ochtend bleek de tent een andere kleur te hebben gekregen van het geschijt van die vogels. Mijn maatje merkte droog op: "maar goed dat koeien niet kunnen vliegen". De tent werd bij de garage van de baron schoongeschrobt en in het zonnetje te drogen gehangen. Uiteraard werd een andere kampeerplek gekozen. We zijn 3 weken in Ierland geweest en hebben geen druppel regen gezien. Onze andere vrienden uit Nijmegen kwamen met het vliegtuig naar Cork en sloten zich bij ons aan.

 

Onze campingkeuze werd geprezen. Als dank werd onze gastheer uitgenodigd op het eten. Echte Irish stew en Nederlandse liederen als toetje. We namen afscheid van Cork en vertrokken naar de Ring of Kerry, onze eindbestemming.

We hebben daar enkele folkfestivals bezocht. Dat was het doel van deze vakantie. De ijle tonen van de tin wistle, de sonore klanken van de Ierse doedelzak, de vioolgigs, gitaar, banjo en de prachtige vaak melancholieke zang in een mythisch landschap laten een onuitwisbare herinnering achter. Ik ben nooit meer een tweede keer in Ierland geweest, maar deze vakantie was grandioos.

 

Terug in Nederland kwam Pedro, de Bask, nog even gedag zeggen op weg naar Spanje. Nee, voor de natuur hoefde je niet naar Nederland was zijn conclusie. Alles is hier zo aangeharkt. Ik moest maar eens bij hem langs komen in Baskenland. Daar is volop natuur en ook volksmuziek.

Puck

Een vakantie in 1976

 

Een vriendin app’te me enkele weken geleden uit Ierland. De Ierse bevolking had net per referendum met 2/3 van de stemmen voor een nieuwe liberalere abortuswet gestemd. Zij was verheugd over dit feit en wilde het me laten weten. De oude wet was niet meer van deze tijd: bij verkrachting of incest was zwangerschapsbeëindiging verboden. Vooral de jongeren hebben massaal vóór gestemd.

 

In de vorige uitgave van StdR schreef deken van Rens dat er meer abortussen dan geboortes in ons Europa zijn. Beste deken van Rens: ik heb de meest recente cijfers erop nageslagen, maar uw cijfers kloppen gelukkig niet.

Dit is echter de aanleiding geworden om het groene eiland eens aan u voor te stellen, althans zoals ik het tijdens een vakantie heb ervaren. Zomer 1976 was ik 3 weken in Ierland. Met de Ferry overgestoken naar Engeland, eerst enkele dagen Londen. Het was bloedheet in de metropool en druk in de parken waar bewoners en toeristen enige verkoeling zochten. Omdat alle studenten in de zomervakantie verplicht worden naar huis of op vakantie te gaan kon ik via mijn studentenkaart overnachten in een van de studentenhuizen. Een slaapplek in een monumentaal pand, waar ik de kamer moest delen met 4 jongens uit Afrika en 1 Bask, Pedro genaamd. Met hem liftte ik zeer voorspoedig naar Wales. Hier zouden we de boot van Holyhead naar Dublin nemen. ’s Nachts moesten we nog schuilen in een stinkend pissoir omdat er een gigantisch onweer losbarstte en ons tentje en slaapzakken doorweekte. Het zou de laatste regen van die reis zijn.

 

In Dublin zou ik enkele vrienden uit Nijmegen ontmoeten, die vooruit gereisd waren. Daarna samen liftend naar het zuiden van Ierland en uiteindelijk naar de Ring of Kerry. Dublin is een mooie stad met een prachtige universiteitsbibliotheek de Trinity College Library waar o.a. het Book of Kells wordt bewaard. Een evangelarium dat de 4 evangeliën van het Nieuwe testament in het Latijn bevat. Het werd rond het jaar 800 geschreven door Keltische monniken, die het rijkelijk versierden met paginagrote afbeeldingen. Ik raad u aan dit eens op het internet op te zoeken. Het is prachtig!

Eerst vertel ik u nog het verhaal achter “de gekleurde voordeuren” van de Ierse hoofdstad. De opvallende Dublin Doors vind je terug op een groot aantal pleinen en straten van de stad. Volgens een verhaal waren Ierse vrouwen het beu dat hun mannen na een gezellige avond in de pub

dronken de verkeerde deur binnengingen en zo bij een andere vrouw in bed belandden. Met de deuren in verschillende kleuren zou dat niet meer gebeuren. Volgens een tweede verhaal waren twee excentrieke schrijvers buren van elkaar. De een ergerde zich altijd aan het feit dat de ander in een dronken bui aan de verkeerde deur stond te rammelen en verfde zijn deur groen. De ander verfde daarop zijn deur rood. De buurt kon daar wel mee lachen en het bracht een kettingreactie teweeg. Iedereen verfde toen zijn deur met een kleurtje. Het derde verhaal luidde weer anders: Na de dood van haar man wilde Queen Victoria dat alle onderdanen in het Britse rijk hun deur zwart zouden schilderen. De Ieren hebben toen uit protest hun deuren van een fel kleurtje voorzien. Het echte verhaal is echter minder romantisch. In die periode werden de huizen allemaal uniform gebouwd en de Ieren wilden zich toch van elkaar onderscheiden. Daarom schilderden zij hun deuren in verschillende kleuren. Het werd een trend en het is nu een vaste traditie.

 

Hoe de reis in Ierland verder verliep? Wordt vervolgd.

 

Puck

Weekendtas

 

Bijna 50 jaar geleden ging ik op een mooie zomerse zondagavond met de trein van Sittard naar Nijmegen. Als student woonde ik daar op kamers. Op weg naar Roermond trof ik in mijn coupé een vriend die in Utrecht studeerde. Hij vertelde dat hij jarig was en nodigde me uit een biertje met hem te drinken in de restauratiewagen. Het bier smaakte prima, de sfeer was uitstekend en ik bleef zitten tot Den Bosch. Daar kon ik dan overstappen op de boemel naar Nijmegen. De trein bleek een vooroorlogs rijtuig met houten banken, afgeladen vol met militairen op weg naar hun kazerne. Vlak voor station Nijmegen hield het oude beestje ermee op. De lichten gingen uit en de deuren gingen niet meer open. Er werd geschreeuwd dat we maar door de ramen naar buiten moesten klimmen en het laatste stukje moesten lopen. Ik gooide mijn weekendtas door het schuifraam naar buiten en klom uit de wagon. In colonne liepen we langs het spoor naar het station.

 

Ik vervolgde mijn voettocht naar Brakkenstein, waar ik een studentenkamer had. Het was een flink eind lopen naar mijn hospita's Cor en Dien, een lesbisch stel op leeftijd. Cor had haar op de tanden en Dien een lelijk Nijmeegs dialect. De kamer kostte 95 gulden en was ruim in vergelijking met die van mijn buurman, die in een soort kast woonde. Een dakraam over de hele breedte, veel licht en uitzicht op de tuin.

 

Aangekomen bleek de fles wijn, die ik van mijn ouders had gekregen en in de schone was gedraaid, gebroken door de gooi uit de trein. De kleren waren zeiknat. Ik ruimde kwaad de glasscherven op, kneep de kleren, zo goed en zo kwaad als ik kon, droog boven de wasbak en hing ze over

het meubilair te drogen. Morgenvroeg zou ik ze wel goed wassen. De snikhete kamer rook wat zurig naar de wijn dus zette ik alle ramen wagenwijd open. Frisse nachtlucht drong naar binnen.

Ik ging slapen. Rond 7 uur werd ik wakker door een luid gebrom en gezoem. Het was angstaanjagend. Ik was niet alleen: honderden (duizenden?) vliegen bevolkten mijn kamer. Het zag zwart van de insecten. Ik heb nooit meer een fles wijn in de schone was van mijn tas gedraaid. Leermomentje zou mijn moeder nu gezegd hebben.

 

Puck

Lenteconcert

 

Lenteconcert in Onger de 2 Tores

Het Limburgs Afrikakoor Kwimba Zabula viert samen met Vocaal Ensemble Resonanz zingend het begin van de lente. Dit doen ze in een gezamenlijk concert op zondagmiddag 25 maart aanstaande, waarbij de combinatie van twee verschillende muziekstijlen garant zal staan voor een swingende, kleurrijke en warme middag. Een bijzondere belevenis! Kwimba Zabula, het enige Afrikakoor in Limburg, heeft namelijk een uniek eigen repertoire dat bestaat uit enkel (Zuid-) Afrikaanse liederen die in de traditionele taal a capella worden gezongen. Het karakter van deze liederen bestaat uit een boeiend samenspel van vraag en antwoord, dat vierstemmig wordt vertolkt.

 

Het koor is opgericht in 1999,heeft inmiddels vijftig leden en repeteert sinds maart 2017 in het MFC Onger de 2 Tores. Het staat onder leiding van dirigent Bobby Gouveia. Bobby is muziekdocent, arrangeur en zanger; hij werd geboren in 1958 in Angola.Op zijn 18de ging hij muziek studeren aan het conservatorium in Luanda en kreeg hij les van muziekdocenten uit Oost Europa, Rusland, Brazilië, Argentinië en Cuba. Als getalenteerde leerling ontving hij een studiebeurs om te studeren aan de gerenommeerde Escuela Nacional de Art in Havana, Cuba. In 1991 behaalde hij zijn diploma en keerde hij terug naar Angola. Daar bouwde hij zijn kennis van de Afrikaans muziek verder uit en maakte hij kennis met Zuid-Afrikaanse muziek die vluchtelingen vanwege de apartheid meenamen. In 1995 brak in Angola de burgeroorlog uit en vluchtte Bobby naar Nederland. Hier richtte hij zijn eigen Gouveia Muziekschool op in Rotterdam. Zijn klassieke scholing combineert hij op verrassende wijze met de Afrikaanse manier van zingen die vol is van intuïtie, gevoel en energie. Inmiddels is hij dirigent van vijf Afrikakoren door het hele land. Meer informatie over Kwimba Zabula is te vinden op de website www.kwimba-zabula.nl

 

Het vocaal ensemble Resonanz bestaat uit zes zangers en negen zangeressen onder de enthousiaste leiding van Hans Timmermans. Ze hebben elkaar gevonden in melodieën uit het verleden (vanaf de middeleeuwen) en uit het heden (van gospel tot Queen) Een heel gevarieerd repertoire dat op een eigenzinnige manier vaak opnieuw gearrangeerd is. Het koor zingt eveneens a capella. Door het gevarieerde aanbod schept Resonanz een sfeer van rust en bezinning, maar ook van opwinding en emotie. Meer informatie over Resonanz is te vinden op de website http://www.vocaalensembleresonanz.nl/

 

Twee totaal verschillende muziekstijlen zullen elkaar op 25 maart ontmoeten en verrijken vanuit een gezamenlijke passie voor koormuziek. Het belooft een swingend, warm concert te worden.

Als u erbij wilt zijn dan kan dat, u bent van harte welkom. Het concert begint om 14.00 uur. Locatie: MFC Onger de 2 Tores. Kaarten zijn te reserveren door € 7,50 ( inclusief één consumptie) over te maken op bankrekeningnummer NL72 ABNA 0470 9531 79 ten name van Kwimba Zabula onder vermelding van uw naam en het aantal te reserveren kaarten. Kaartjes kopen aan de kassa op de dag zelf is ook mogelijk vanaf 13.00 uur.

Activiteiten voor kids

 

Activiteiten voor de kids in het Multi Functioneel Centrum

Woensdag 28 maart van 14.00 tot 16.00 is er een paasspeurtocht voor kinderen tot 12 jaar. Ieder kind krijgt een verrassing, wat lekkers en iets te drinken. Hiervoor vragen wij een bijdrage van €2,00 per kind. Heb je zin om te komen? Meld je dan aan voor maandag de 26e.

Zaterdag 5 mei houden wij weer een tienerparty! Het thema van die avond laten we jullie nog weten.

Maandag 21 mei; tweede pinksterdag is er een speelgoedrommelmarkt voor kinderen. Het betreft alle leeftijden. Aanmelden voor 15 mei en je mag met maximaal 2 dekens komen zitten. We vragen een borg van €5,-. Deze kan betaald worden bij aanvang van de markt. Laat je je plekje netjes achter krijg je de borg uiteraard terug.

Heb je vragen of wil je je aanmelden kan dit bij Nancy Charlier of bij Cindy Claessens. Tot ziens in het MFC.

Nancy: 0634932341 v Cindy: 0653407953

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bremstraat 7

Volkstuinen

 

Een volkstuin, misschien iets voor jou?

 

Werk je graag in de buitenlucht ? Even buiten de dagelijkse sleur tot rust komen ! Heb je wekelijks voldoende tijd over ? Leef je gezond en wil je weten en proeven wat je eet ? Dan is een VOLKSTUIN iets wat bij je past!

Je eigen biologische groenten en kruiden kweken; bloemen mag natuurlijk ook

 

De VOLKSTUINVERENIGING SITTARD heeft bij jou in de buurt op het complex Slachthuis percelen van 50 en 100 m² vrij. Het complex is gelegen in het verlengde van de Eggelspoelderweg, achter bowling Stardust en langs de spoorlijn Sittard-Heerlen. Een volkstuin vergt wel geregeld aandacht; onkruid groeit immers aanzienlijk sneller dan bijvoorbeeld aardappelen of kool.

 

De contributie bedraag € 8,50 en de huur van een perceel van 100 m² bedraag € 8,00 per jaar. Eenmalig dient een borgsom van € 50,00 betaald te worden.

Voor meer informatie verwijs ik gaarne naar onze website www.volkstuinverenigingsittard.nl

 

Voor informatie kun je ook contact opnemen met de complexbeheerder Jean Schrijen, Veestraat 109, 6134 VG Sittard. Telefoonnummer 046 - 45 256 22

Appelsiene sjmiete

 

Zoals ieder jaar zal er op carnavals dinsdag op 13 februari weer het apellesiene sjmiete plaatsvinden. Het begint weer om 14.11 n zal weer zijn in de Veestraat. Verder is er na afloop hiervan een kinderbal in Deb"s Corner. Er zal dan de mooist verklede ook een prijs worden uitgereikt Dit omdat het het teinde jaar is dat het appellesiene sjmiete plaatsvindt.

 

Organisatie Appellesiene sjmiete

Proficiat

 

Emmylou Beekman van ParaMedisch Centrum Zuid is gekozen tot Nederlands Fysiotherapeute van het Jaar. Zij verdient die titel vooral vanwege het feit dat ze niet alleen fysiotherapie verzorgt, maar daarnaast ook onderzoek doet en lesgeeft aan andere fysiotherapeuten.

Longaandoening

 

De eretitel is in het leven geroepen door het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapeuten (KNGF). Emmylou is gespecialiseerd in het werken met patiënten met een longaandoening. Zij heeft een speciaal behandelprogramma samengesteld, dat moet leiden tot minder ziekenhuisopnames. "Fysiotherapie lijkt helemaal los te staan van een longaandoening. Maar mensen met COPD hebben er baat bij als ze veel bewegen", zegt Beekman.

 

Daarnaast is ze docent bij de Zuyd Hogeschool in Heerlen en onderzoeker bij Universiteit Maastricht. De combinatie van fysiotherapeut, onderzoeker en docent komt niet vaak voor. Zij is gekozen uit ruim tweeduizend collega's.

Inbraken

 

Grotere inbraakkans tijdens de donkere dagen

 

Met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. U loopt dan een verhoogd risico om slachtoffer te worden van een woninginbraak. Onderstaand 10 inbraak preventietips voor de donkere dagen.

 

  1. Sluit uw woning ALTIJD goed af. Ook als u maar even weg bent Boven staat er nog een raam open, maar u neemt niet de tijd om deze even af te sluiten, want “u bent toch maar even weg”. Juist hiervan maken inbrekers gebruik.
  2. Trek uw voordeur niet alleen dicht. Draai hem op slot met uw sleutel Vaak trekt u snel de voordeur achter u dicht als u weggaat. De deur vergrendelt dan automatisch, maar dit betekent niet dat hij op slot zit. Een inbreker kan een stukje plastic tussen de deur en het kozijn drukken en uw deur is binnen 5 seconden open.
  3. Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting verlichting In de herfst en de winter is het vaak al vroeg donker. Laat daarom een lampje branden als u weg gaat. Maak eventueel gebruik van tijdschakelaars. Zo laat u een bewoonde indruk achter in uw woning. Ook kunt u gebruik maken van bewegingsmelders voor de verlichting.
  4. Haal uw sleutels ’s avonds uit het slot Haal uw sleutels, na het afsluiten van de deur, ’s avonds uit de deur. Wanneer u ze in het slot laat hangen kan een inbreker eenvoudig inbreken door een gaatje te boren onder het slot, en vervolgens uw sleutel om te draaien met een ijzerdraad. Leg uw sleutels op een vaste plek waar uw medebewoners of gezin ze snel en gemakkelijk kan vinden.
  5. Wees niet behulpzaam bij het opklimmen Haal losliggende ladders en vuilnisbakken weg en leg ze vast op een plek waar ze niet gebruikt kunnen worden om op te klimmen naar een plat dak of raam op de eerste verdieping.
  6. Verstop geen sleutels buiten op “geheime plekken” Sleutels onder deurmatten of bloempotten zijn niet verstopt. Dit zijn plekken waar inbrekers als eerste kijken of er sleutels verstopt liggen.
  7. Gebruik Whats-app om inbraken te voorkomen WhatsApp wordt in steeds meer gemeenten gebruikt om inbraken te voorkomen. Maak samen met een aantal buren uit uw omgeving een WhatsApp groep aan waarin u elkaar informeert over eventuele verdachte personen, voertuigen of situaties. Zo heeft u als het ware een digitale buurtwacht. Vertrouwt u het niet? Meld dit dan ook bij de Politie.
  8. Berg uw autosleutels goed op Een inbraak in uw woning is al vervelend genoeg, maar inbrekers vervoeren de buit graag met uw auto. Berg uw autosleutels daarom goed op.
  9. Gaat de bel? Kijk wie er voor de deur staat Doe nooit zo maar de deur open. Kijk eerst door het glas wie er voor de deur staat. Indien u geen of mat glas in uw deur heeft, maak dan gebruik van een deurspion. Kent u degene voor de deur niet? Maak dan ook gebruik van een kierstandhouder.
  10. Zorg voor stevig inbraakwerend hang- en sluitwerk Woningen die voorzien zijn van inbraakwerend hang- en sluitwerk hebben een aanzienlijk lagere kans op een geslaagde inbraak.

Voor uitgebreide preventietips zie www.politie.nl

Meldpunt drugsoverlast

 

 Ziet u mensen op straat openlijk handelen in drugs? Of heeft u andere signalen of overlast die te maken hebben met drugs? Meld dit bij het Drugsmeldpunt Westelijke Mijnstreek.

 

Dit kan ook anoniem. Melden kan via telefoonnummer 046-477 8510 of via www.sittard-geleen.nl/drugs .

 

Het Drugsmeldpunt is 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar.

 

Als u buiten kantooruren belt, dan hoort u eerst dat de gemeente gesloten is. Als u vervolgens aan de lijn blijft wordt u doorverbonden met het Drugsmeldpunt.

Welkom in Sanderbout

 

Welkom op de website www.sanderbout.nl, de website van en voor de wijk Sanderbout-Sittard verzorgd door de Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails.

Op deze website voor inwoners, oud-inwoners en overige geïnteresseerden vindt u informatie over Sanderbout en haar historie, verenigingen, organisaties, bedrijven en winkels. Actuele informatie, zoals ook opgenomen in het wijkblad vindt u in de linker kolom onder "laatste nieuws". Maar natuurlijk kunt u via de menu's ook eenvoudig informatie vinden over alle Sanderboutse verenigingen, organisaties en activiteiten.

In memoriam Peter Boudewijn

Deze week ontvingen wij het bericht van overlijden van Peter Boudewijn, in de jaren zeventig korte tijd lid van de redactie van het wijkblad. Daarnaast schreef hij in de loop van de diverse keren in dit blad over de geschiedenis van onze wijk, Sanderbout.

Dank voor dit alles aan Peter en veel sterkte voor zijn familie bij het verwerken van dit verlies.

De redactie

 

In memoriam Martin Masset

 

Onlangs ontvingen wij het bericht dat Martin Masset is overleden. Van 1971 t’/m 1987 maakte hij deel uit van de redactie van Sittard Tussen de Rails.

Gedurende deze tijd was hij niet alleen hoofdredacteur, maar schreef hij ook regelmatig stukjes voor ons wijkblad. Onder meer onder de titel “Zoals ik het bekijk”, waarin hij op zijn eigen humoristische wijze zijn kijk op de gebeurtenissen in Sanderbout en  Sittard gaf.

Martin, bedankt voor alles wat je voor de gemeenschap Sanderbout en het wijkblad hebt gedaan. Voor de familie: veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

De redactie

In memotiam Theu Gerrits

Onlangs ontvingen wij het bericht van het overlijden van oud-redactielid van Sittard Tussen de Rails, de heer Theu Gerrits.

Van 1963 tot 1976 maakte hij deel uit van de redactie van het wijkblad.

Theu, bedankt voor alles wat je voor het wijkblad hebt gedaan.

Bij deze wensen wij zijn vrouw en familie veel sterkte toe.

De redactie.

 Copyright © 1963-2019 Stichting Wijkblad Sittard Tussen de Rails. All Rights Reserved.